Domácí majonéza

Majonéza sice patří mezi nezdravé a zatracované potraviny, ale co si budeme povídat, bramborový salát s jogurtem prostě není ono. A když si ji navíc vyrobíte doma z několika málo surovin, víte, co jíte. Já od dětství majonézu nesnesla, bylo mi po ní špatně, ale po téhle domácí mi nikdy těžko nebylo.

Na majonézu je mnoho receptů a postupů. Já vám přináším klasický recept ze žloutků a oleje.

Co budeme potřebovat:

  • 300 ml oleje (řepkový nebo slunečnicový)
  • 2 žloutky
  • špetka soli
  • lžíce octa

Výroba majonézy je přece jen trochu háklivější proces. Vyrábíme totiž emulzi a ta se může velmi snadno srazit. Abychom tomu předešli, je potřeba dodržet dvě základní zásady.

  • První je, že vejce a olej musí mít stejnou pokojovou teplotu. Takže vajíčka si vyndejte včas z ledničky.  
  • A druhá důležitá rada je, že olej musí být přiléván opravdu velmi pomalu.

Já používám klasický robot a metlu s gumovou stěrkou. Ale na chalupě klidně používám ruční mixér. Pokud použijete ruční mixér, je důležité, abyste měli spíše vyšší a užší misku.  Dobrou zkušenost mám také s tím, když nádoba, ze které lijete olej, má zobáček, předejte tak tomu, že tam vlijete velké množství oleje.

Tak jdeme na to. Do misky si vyklepneme dva žloutky, osolíme a začneme šlehat. V robotu dejte na střední až vyšší rychlost. Ale ne úplně na maximum. Až se vajíčka trochu vyšlehají, začneme přilévat olej. Pokud děláte majonézu v robotu, můžete přidávat větší kapky, pokud ručním mixérem, tak opravdu po kapičkách. Chce to si to trochu vyzkoušet. Každopádně se přidaný olej musí nejdřív zašlehat, než začnete přidávat další. Až přidáte přibližně polovinu oleje, už byste měli mít celkem hustou hmotu.  V téhle fázi přidáme lžíci octa, směs zbledne a trochu zřídne. Teď už můžeme přilévat mírným čůrkem, nemělo by už hrozit, že se majonéza srazí. Dolejeme postupně zbytek oleje a máme hotovo.  Pokud se nám stane, že se majonéza zdrcne, což se stává většinou na začátku, tak nepovedený pokus dáme stranou, vyklepneme jeden žloutek, pokračujeme zbytkem oleje, v půlce dáme ocet a až dokapeme olej, dáme po lžících nepovedenou směs.

 

Žádný komentář

Napiš komentář