Bramborové Lokše

Létu už definitivně odzvonilo, ale i podzim přináší své radosti. Jednou z nich je Svatomartinská husa… My si ji rádi dopřejeme pěkně pomalu několik hodin pečenou, dvoje zelíčko a jako přílohu bramborové lokše. Někdo může znát ještě název patenty, bramborové placky a jistě budou i další krajové názvy.

Kromě přílohy se dají použít i nasladko jako palačinky. Nejlíp jim to sluší s povidly.

Jak na to:

Na tuhle dobrotu nám postačí pouze 2 ingredience.

  • Brambory vařené ve slupce – nadrobno nastrouhané 
  • Hladká mouka

Já dělám od oka, ale přibližný poměr je na 1kg brambor 300g mouky. A samozřejmě trochu soli. Z těsta vyvalíme tenké placky. Já to dělám tak, že vezmu kuličku těsta, vyvalím v mouce a pak z ní udělám placku.

Předpokládám, že ne každý má doma pec s plotýnkou, ale ideálně postačí i teflonová pánev. Před první plackou lehce potřeme sádlem a pak už stačí na sucho opéct. Před podáváním ještě polijeme výpekem z husy.

Teď už zbývá jen sklenka dobrého Svatomartinského vína a dobrou chuť.

Žádný komentář

Napiš komentář