Dýňový chléb

A máme tu podzim. Na zahrádkách skončila sezóna cuket a začaly nás zaplavovat dýně. Miluji je ve všech možných podobách. Jako hřejivou polévku, jemné rizoto, pečenou v troubě nebo jako dýňové pivo. Dnes Vám přináším trochu neobvyklejší úpravu v podobě krásně žlutého dýňového chleba. Není z kvásku, ale z droždí, takže si ho můžou upéct i nekváskaři.

Co budeme potřebovat:

  • 500 g dýně
  • 2 lžičky sušeného droždí
  • 2 lžičky medu
  • 500 g hladké mouky
  • 2 lžičky soli

Postup:

Jako první si připravíme dýňové pyré. Dýni si rozkrájíme na kostičky a podlijeme trochou vody, vaříme do měkka asi 20 minut. Dýni rozmixujeme na pyré a necháme vychladnout. Vodu, ve které jsme vařili dýni, si schováme. Droždí rozpustíme v 60 ml vody, kterou jsme si schovali a přidáme do ní med. Nechte vzejít kvásek. Do mísy prosejeme mouku, nalijeme vodu s droždím, přidáme dýni, sůl a asi deci vody z dýně. Prohněteme tužší těsto a necháme v míse 2 hodiny kynout. Vodu přilijte podle potřeby. Výsledný chleba je sice hutnější, ale krásně měkký a vláčný. Až těsto vykyne, vytvořte bochník a nechte buď v ošatce nebo v míse další hodinu a půl kynout.

Pečeme v troubě vyhřáté na 220 stupňů 40 minut.

Žádný komentář

Napiš komentář