Mlátový chléb

Dnes Vám přinášíme spojení dvou úžasných kuchařských počinů – vaření piva a pečení chleba. A nepůjde o klasický pivní chléb.
Použijeme pro pečení zcela neobvyklou surovinu a to mláto. A co to vlastně je? Vzpomínáte si na pohádku Dařbuján a Pandrhola – ta halda na dvoře pivovaru byly tuhé zbytky sladu scezení pivní sladiny. Je to takové povařené zrní. Naši kluci to rádi chroupou a tajně tátovi ujídají. Po vaření piva vždy vznikne mláta poměrně dost. Buď se může vyhodit, dát zvířátkům jako výborné krmivo a ti pivovarníci, kteří prasátko nevlastní, si můžou udělat bramboráky, sušenky nebo upéct chléb.

Mláto

Použila jsem obvyklý recept na chléb a část surovin nahradila mlátem.

Co budeme potřebovat:

Na rozkvas:

  • 300 g žitné mouky
  • 50 g žitného kvásku
  • 300 g vody

Na těsto:

  • 300  g mláta
  • 300 g hladké mouky
  • 340 g piva nebo vody
  • 24 g soli
  • Kmín

Postup:

Nejprve si uděláme rozkvas. Já to dělám většinou večer. Rozmícháme si kvásek, žitnou mouku a vodu a necháme asi 12 hodin v teple rozkvasit. Výsledkem by měl být nadýchaný rozkvas plný bublin.

Rozkvas

Z rozkvasu si odebereme lžíci kvásku na příště.

Do rozkvasu přidáme hladkou mouku, sůl, kmín. Mláto si lehce rozmixujeme s vodou tak, aby v něm byly ještě kousky, a přilejeme také do těsta. Vypracujeme lepivé těsto a necháme ho dvě hodiny v teple.

Těsto

Pak ho vyklopíme na pomoučenou pracovní desku a překládáme.

Překládání 

To se dělá tak, že vezmeme část těsta, přeložíme doprostřed, pootočíme, zase vezmeme těsto zkraje a přeložíme doprostřed a to děláme, dokud nebude těsto hladké a nelepivé.

Překládání

Stočíme do bochánku, utáhneme, vložíme do ošatky a celou ošatku dáme do igelitky. Objem těsta by se měl zdvojnásobit. Pečeme v troubě vyhřáté na 250 stupňů asi půl hodiny.

Pak si otevřeme pivo, chleba namažeme čím je libo a máme výbornou večeři 🙂

Chléb

Žádný komentář

Napiš komentář