Adventní kalendář 2019

Předsevzetí se mají plnit. Resp. je dobré, když se podaří splnit alespoň nějaké.

Jedním z těch letošních bylo obnovení tradice domovarnického adventního kalendáře, který loni nebyl uskutečněn z důvodu, že jsem se na to vyprdnul a pak mi to bylo líto, celý advent jsem chodil kolem ledničky jak mlsný pes, vzpomínal, jaké to bylo fajne dát si každý den jiné domácí pivo, usedavě plakal a byl mrzutý.

Ánžto jsem to pro letošek nechtěl opakovat, Přijal jsem hned záhy po skončení adventu rozhodnutí, že na další kalendář se vrhnu, jak jen to půjde.

O co vlastně jde?

Myšlenka adventního kalendáře je dobře popsána v článcích k předchozím ročníkům 2016 a 2017. Ve zkratce jde o to, že si 24 domovarníků vymění plody své práce tak, aby vzniklo 26 krabic po 24 vzorcích, od každého jeden. Následně si je vzájemně hodnotí. Aby hodnocení mělo štábní kulturu, 25. krabici obdrží k odbornému hodnocení Moro z Pivních recenzí, 26. krabice putuje k laskavému posouzení do Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského.

O výsledky hodnocení se s vámi podělíme níže. Zatímco Moro hodnotí poměrně svědomitě, k zahájení akce 1.12. nemáme od VÚPS zatím žádné informace, ale to věřím, že bude brzy napraveno.

Co je letos jinak?

Letos je jinak to, že se mi zdá celá akce dost toporná…

Především jsem si lehce začal všímat toho, že na kalendář nemám tolik času, co bych chtěl, resp. že ho nemám v době, kdy bych ho potřeboval. Odboural jsem tedy celoroční Büro, kdy se skupina domlouvala, kdo co bude vařit. To se nám ovšem poměrně krutě vymstilo, neboť obsah lahve je celkem důležitý údaj pro hodnocení (a na etiketách není vždy uveden).

Dále je jinak to, že máme poměrně dost nováčků, což asi chtělo trochu citlivější přístup při organizaci.

V průběhu organizace se nám vyrojila možnost testovat kalendář i v Plzeňském pivovaru, což chvíli vypadalo, že bude krabic 27. Tuto variantu ale zazdilo to, že 27. krabice nebyla fyzicky k dispozici a někteří už dodali svá piva v nižším počtu.

Letos je jinak i to, že se nám nepodařilo nalepit čísílka na políčka zcela ideálně a některé kalendáře jsou zrcadlově otočené. Když jsem to zjistil, už byly některé kalendáře u svých majitelů, takže máme převodní tabulku.

Závěrem je jinak i to, že lví podíl práce svedla Markéta. Zdá se, že když se ještě naučí obsluhovat domovarnické fórum, můžu jít do zaslouženého domovarnickoadventního důchodu…

Co je uvnitř:


1.12.2019

Název: Sezónní okouzlení
Pivovar: “JEDNO”
Styl: 31A: Alternative Grain Beer (žitný saison)
Počáteční hustota (ve °P): 13,6 °P
Alkohol: 6,5 % obj.
Hořkost: 24 IBU
Barva: ?? EBC
Další popis: Pivo je ještě navíc lehce obarvené řepou, aby se dosáhlo růžové barvy (řepa v malé míře snad i příjemně podporuje zemitost chmele).

Recenze od Mora:

  • Aroma – sladěná, lehce peprná, velice mírně (!) sirná, nasládlost, květiny (9/12)
  • Vzhled – barva oříškově zlatá, pivo čiré, pěna bílá, opadla na vrstvičku a držela (3/3)
  • Chuť – na úvod příjemná perlivost, lehká peprnost až pikantnost. Slad, obilí, květinový chmel (16/20)
  • Pocit po napití v ústech – tělo plnější, nasycenost značná peprnost s dlouhým dojezdem (5/5)
  • Celkový dojem – velmi příjemný kousek, dobře odvedená práce. Velmi lehkou vadu bych si dovolil odpustit (8/10)
  • výsledné bodování  41/50, známka ?/10

Recenze od Mora v degustačním formuláři Cechu ke stažení zde.

Recenze od VÚPS:

  • BUDE DOPLNĚNO
  • aroma –
  • vzhled – 
  • chuť – 
  • pocit po napití v ústech –
  • celkový dojem – 
  • výsledná známka

Recenze od VÚPS v degustačním formuláři Cechu 


2. 12. 2019

Název: India Pale Lager
Pivovar: Hasák
Styl: India Pale Lager
Počáteční hustota: 13 °P
Alkohol: 5%
Hořkost: 35 IBU
Barva: 10 EBC
Další popis: Chmel: Premiant, El Dorado, Citra; Slad: Plzeňský, Vídeňský, Melanoidní, Carapils; Kvasnice: W34/70

Recenze od Mora:

  • Aroma – citrónová kůra, grepy, květiny (6/12)
  • Vzhled – barva zlatá, pivo čiré, pěna bílá a řidší (3/3)
  • Chuť – na úvod krátce slad, rychlé napojení chmele, který dlouze ulpívá v ústní dutině (12/20)
  • Pocit po napití v ústech – tělo prázdnější. říz mírně vyšší, lehká a pořád tolerovatelná svíravost (4/5)
  • Celkový dojem – bohužel větší vliv chyby a osobně bych si ještě pohrál s chmely (6/10)
  • výsledné bodování  31/50, známka ?/10

Recenze od Mora v degustačním formuláři Cechu ke stažení zde.

Recenze od VÚPS:

  • BUDE DOPLNĚNO
  • aroma –
  • vzhled – 
  • chuť – 
  • pocit po napití v ústech –
  • celkový dojem – 
  • výsledná známka

Recenze od VÚPS v degustačním formuláři Cechu 


3. 12. 2019

Název: Vánoční Pohlazení
Pivovar: Bezák
Styl: IPA
Počáteční hustota: 15,6 °P
Alkohol: 6.9
Hořkost: 52 IBU
Barva: 27 EBC

Recenze od Mora:

  • Aroma – perník, citro Cola, lehce sirná povidla (7/12)
  • Vzhled – barva rubínově hnědá, pivo čiré, pěna okrová, řidší (3/3)
  • Chuť – úvod štiplavý, hojně nasycený, lehká citrónová kyselost , tuna koření, perník, povidla. Chmel ostřejší, lehce peprný. (10/20)
  • Pocit po napití v ústech – tělo prokvašené, nasycenost značná, mírná svíravost (3/5)
  • Celkový dojem – mírné rozpaky, dle mého soudu vysoké dávky koření. Pitelnost nižší (5/10)
  • výsledné bodování  28/50, známka ?/10

Recenze od Mora v degustačním formuláři Cechu ke stažení zde.

Recenze od VÚPS:

  • BUDE DOPLNĚNO
  • aroma –
  • vzhled – 
  • chuť – 
  • pocit po napití v ústech –
  • celkový dojem – 
  • výsledná známka

Recenze od VÚPS v degustačním formuláři Cechu 


4. 12. 2019

Název: We Kill The Flame No.2
Pivovar: Grádyš
Styl: 21B. Specialty IPA (Black Rye IPA)
Počáteční hustota: 17.5 °P
Alkohol: 7.4%
Hořkost: 64 IBU
Barva: 70 EBC
Další popis: Černá žitná IPA obsahující 2 druhy žitných sladů. Chmelená Citrou a Amarillem. Nižší hořkost, nižší chmelové aroma, vysoká pitelnost (asi)

Recenze od Mora:

  • Aroma – čokoláda, trocha tmavého ovoce, lehká peprnost, květiny (8/12)
  • Vzhled – barva ebenová, neprůhledná, pěna okrová, jemná, opadla na vrstvičku a držela (3/3)
  • Chuť – od počátku spojení chmele a tónů praženého sladu, vjem chvíli hořký, pak krátce nasládlý, čokoláda, mléčná čokoláda, konec pikantní, až peprný chmel (15/20)
  • Pocit po napití v ústech – tělo středně plné, snad až příliš nasycenost (3/5)
  • Celkový dojem – Drobná chyba, nějak jsem nebyl schopen identifikovat atribut Rye. Asi se utopil ve chmelu a čokoládě. (6/10)
  • výsledné bodování  35/50, známka ?/10

Recenze od Mora v degustačním formuláři Cechu ke stažení zde.

Recenze od VÚPS:

  • BUDE DOPLNĚNO
  • aroma –
  • vzhled – 
  • chuť – 
  • pocit po napití v ústech –
  • celkový dojem – 
  • výsledná známka

Recenze od VÚPS v degustačním formuláři Cechu 


5. 12. 2019

Název: Last days of summer
Pivovar: piTy beer
Styl: 18B. American Pale Ale
Počáteční hustota: 12.5 °P
Alkohol: 5.3%
Hořkost: 43 IBU
Barva: 14 EBC
Další popis: Chmel: Citra, Azacca; kvasnice: Fermentis US-05; bohužel nevoní tak, jak jsem si představoval a trochu se mi tam dostala oxidace. Snad to nebude úplně zkažené.

Recenze od Mora:

  • Aroma – tropické plody, citróny, květiny (9/12)
  • Vzhled – barva oříšková, pivo čiré, pěna jemná, bílá (3/3)
  • Chuť – na úvod trocha sušenek, lehce karamel, prudký nástup chmelové hořkosti s tóny bylin, na konci až lehce borovice, možná ananas (15/20)
  • Pocit po napití v ústech – tělo středně plné, nasycenost vyšší (4/5)
  • Celkový dojem – slušná APA, bez vad, pitelnost dobrá
  • výsledné bodování  38/50, známka ?/10

Recenze od Mora v degustačním formuláři Cechu ke stažení zde.

Recenze od VÚPS:

  • BUDE DOPLNĚNO
  • aroma –
  • vzhled – 
  • chuť – 
  • pocit po napití v ústech –
  • celkový dojem – 
  • výsledná známka

Recenze od VÚPS v degustačním formuláři Cechu 


6. 12. 2019

Název: Witbier
Pivovar: Nanovar
Styl: 24A. Witbier
Počáteční hustota: 11 °P
Alkohol: 4%
Hořkost: 15 IBU
Barva: 6 EBC
Další popis: Recept naplánovaný pro PHC 2019 jsem si nejprve vyzkoušel v Kostelci (3. místo) a Litomyšli (2. místo). Na PHC pak ale nakonec nic moc (10. místo).

Recenze od Mora:

  • Aroma – citrusy, koriandr, heřmánek (10/12)
  • Vzhled – barva bledá, okrově žlutá, pivo čiré (3/3)
  • Chuť – vše, co je popsáno ve vůni, dobré spojení (15/20)
  • Pocit po napití v ústech – osvěžující, prázdnější tělo, vysoká nasycenost (4/5)
  • Celkový dojem – hodně dobrý Witt, kterému by slušelo, aby byl zkonzumován dříve (8/10)
  • výsledné bodování  40/50, známka ?/10

Recenze od Mora v degustačním formuláři Cechu ke stažení zde.

Recenze od VÚPS:

  • BUDE DOPLNĚNO
  • aroma –
  • vzhled – 
  • chuť – 
  • pocit po napití v ústech –
  • celkový dojem – 
  • výsledná známka

Recenze od VÚPS v degustačním formuláři Cechu 


7. 12. 2019

Název: Mosaic Ale
Pivovar: Károvský běžák
Styl: American Pale Ale
Počáteční hustota: 12,7 °P
Alkohol: 5,6%
Hořkost: 38 IBU
Barva: 11 EBC
Další popis: Single Hop Mosaic

Recenze od Mora:

  • Aroma – mango, pecky, borovice (8/12)
  • Vzhled – barva žlutě zlatá, pivo čiré, sněhobílá pěna, jemná (3/3)
  • Chuť – na úvod chmel, lehká svíravost, pak tropické plody, méně nápadný slad (13/20)
  • Pocit po napití v ústech – lehce svíravý, nasycenost dosti vysoká (4/5)
  • Celkový dojem – hodně nasycená APA s více prokvašeným tělem (7/10)
  • výsledné bodování  35/50, známka ?/10

Recenze od Mora v degustačním formuláři Cechu ke stažení zde.

Recenze od VÚPS:

  • BUDE DOPLNĚNO
  • aroma –
  • vzhled – 
  • chuť – 
  • pocit po napití v ústech –
  • celkový dojem – 
  • výsledná známka

Recenze od VÚPS v degustačním formuláři Cechu 


8. 12. 2019

Název: Žitné pivo
Pivovar: Domácí pivovar Cerhenice
Styl: 27, Historical beer, Roggenbier
Počáteční hustota: 1049 (12 °P)
Alkohol: ?%
Hořkost: 19 IBU
Barva: 34 EBC
Další popis: slad: plzeňský, vlastní žitný, pale Ale, Carabohemia, pražený ječmen; chmel: Hallertauer Mittelfrüh; kvasnice: svrchní MS-6

Recenze od Mora:

  • Aroma – banány, lehká štiplavost (6/12)
  • Vzhled – barva bledý eben, pěna vysoká, chuchvalcovitá, lehce okrová (3/3)
  • Chuť – na úvod banány, lehce karamel, možná i káva, štiplavý chmel až peprného projevu (11/20)
  • Pocit po napití v ústech – obrovská nasycenost a perlivost, prokvašené tělo (3/5)
  • Celkový dojem – nemohl jsem se zbavit dojmu, že se kvasilo kvasnicemi na pšenici. Až po lehkém odpočinutí se projevily typické tóny žita (5/10)
  • výsledné bodování  28/50, známka ?/10

Recenze od Mora v degustačním formuláři Cechu ke stažení zde.

Recenze od VÚPS:

  • BUDE DOPLNĚNO
  • aroma –
  • vzhled – 
  • chuť – 
  • pocit po napití v ústech –
  • celkový dojem – 
  • výsledná známka

Recenze od VÚPS v degustačním formuláři Cechu 


9. 12. 2019

Název: Amarillo/Cascade
Pivovar: KOBRS
Styl: IPA
Počáteční hustota: 16,8 °P
Alkohol: +- 8%
Hořkost: ?
Barva: ?
Další popis:

Recenze od Mora:

  • Aroma – grep, pomelo, tropické plody, lehká zemitost (11/20)
  • Vzhled – barva hnědě zlatá, pivo čiré, pěna vysoká, vydatná, stabilní (3/3)
  • Chuť – úvod lehce nasládlý, trocha karamelu, pak nálož chmelu, ovocitých tónů (17/20)
  • Pocit po napití v ústech – tělo plnější, nasycenost mírně vyšší (5/5)
  • Celkový dojem – Čistá plná IPA, které není co vytknout (8/10)
  • výsledné bodování  44/50, známka 7,5/10

Recenze od Mora v degustačním formuláři Cechu ke stažení zde.

Recenze od VÚPS:

  • BUDE DOPLNĚNO
  • aroma –
  • vzhled – 
  • chuť – 
  • pocit po napití v ústech –
  • celkový dojem – 
  • výsledná známka

Recenze od VÚPS v degustačním formuláři Cechu 


10. 12. 2019

Název: Atlantic #2
Pivovar: Karolina
Styl: 21B; Specialty IPA (Wheat IPA)
Počáteční hustota: 14,3 °P
Alkohol: 5,3%
Hořkost: 57 IBU
Barva: 10 EBC
Další popis:

Recenze od Mora:

  • Aroma – trocha grepů, byliny, obilí (5/12)
  • Vzhled – barva bledší, okrově zlatá, pivo čiré, avšak na dně vydatná vrstva kvasnic (cca půl cm) (1/3)
  • Chuť – nástup zemitý, až lehce zatuchlý, zastřený, kvasnice dosti výrazné, hořkost vnímatelná, ovocitost minimální (8/20)
  • Pocit po napití v ústech – v ústech svíravost až hrubost, tělo prokvašené, nasycenost vysoká (2/5)
  • Celkový dojem – možná jsem měl smůlu a vyšla na mě jedna z posledních lahví. Vysoké množství kvasnic začalo zřejmě tropit neplechu (2/10)
  • výsledné bodování  18/50, známka 3,5/10

Recenze od Mora v degustačním formuláři Cechu ke stažení zde.

Recenze od VÚPS:

  • BUDE DOPLNĚNO
  • aroma –
  • vzhled – 
  • chuť – 
  • pocit po napití v ústech –
  • celkový dojem – 
  • výsledná známka

Recenze od VÚPS v degustačním formuláři Cechu 


 

Žádný komentář

Napiš komentář