Medovník

Tento vláčný, medem vonící dortík zná jistě každý.

Já jsem na něj dlouho chodila jen do cukrárny, protože jsem neměla odvahu se do něj doma pustit, protože mi přišel hodně náročný na přípravu. Ale nakonec jsem obavy překonala a pustila se do toho. Receptů jsem vyzkoušela více a je pravda, že u některých mi tekly nervy a slovy, že s tím seknu, jsem nešetřila. Ale ten správný postup jsem nakonec objevila a chtěla bych se o něj s Vámi podělit.

Co budeme potřebovat:

samozřejmě med a to 3 lžíce

250 g másla

3 celá vejce

300g krupicového cukru

400g hladké mouky

lžičku jedlé sody

2 šlehačky

A jak na to?

Nejprve si přichystáme vodní lázeň, ve které rozpustíme máslo, pak pomalu přidáme vejce a lehce šleháme, postupně přidáme med, cukr, mouku a sodu. Těsto by mělo mít zlatou barvu a hustější lepivou konzistenci. Klidně si vezměte na pomoc ruční šlehač.

A teď nás čeká pečení medových plátů. Vezměte si pečící papír a nakreslete na něj kruh. Já obkresluji desertní talíř, je to akorát velikost na dort. Gumovou stěrkou pak na kruh v hodně slabé vrstvě rozetřete těsto, nebojte se ho udělat opravdu tenké, v troubě nabude. Těsto by mělo kruh trochu přesahovat. Ihned po vytažení z trouby na upečený kruh položte talíř a nožem odkrojte. Odkrojky si schovejte, budete je ještě potřebovat. Snažte se udělat co nejvíc koleček. Mně vyjde většinou 7-8 kousků. Než všechno upečete, tak Vám pláty zatím hezky ztvrdnou. Pečte na 170 stupňů asi 7 minut.

A teď čím medovník promazat? Klasika je karamelový máslový krém nebo krém z kaše. My doma preferujeme odlehčenější verzi se šlehačkou. Medovník není vůbec ošizený, krásně se propojí chutě a změkne, ale není tak těžký jako s máslovým krémem. Na celý medovník vychází necelé 2 šlehačky. Zbytek si dejte do kávičky J. Když jsem ho pekla naposledy, tak jsem ho dělala jako narozeninový dort a chtěla ho mít trochu slavnostnější. Promazala jsem tedy uvnitř šlehačkou a boky a vršek karamelovým krémem. Na ozdobu jsem použila ještě karamelové Lotus sušenky (to jsou ty, které dostane ke kafíčku v kavárně). Ale asi jsme doma už zvyklí na tu lehčí verzi a bylo to na nás už moc sladké. Vyzkoušejte a uvidíte, co Vám bude chutnat víc. Karamelový krém asi znáte, ale pro ty, co by ho neznali, tak vyšlehat jedno máslo a do toho postupně zašlehávat karamelové Salko.

Až spotřebujete všechny pláty, namažte ještě boky i vršek. A teď přijdou na řadu odkrojky, které jste si schovali. Rozemelte je nebo pokrájejte a posypte jimi vršek i boky dortu. Ideální je nechat dort do druhého dne rozležet, krém se vsákne do plátů a celý dort krásně zvláční a změkne.


 

1 komentář

  • Jitka Antropiusová 19.2.2017 at 0:12

    Bezva recept,brzy upeču

    Reply

Napsat komentář: Jitka Antropiusová Cancel Reply