Jak na domácí chleba

… aneb fotonávod, kterak se dobrat bochníku, který provoní celou domácnost.

Pro přehlednost: postup celého pečení od pytlíku mouky k pečenému chlebu je zhruba následující: Rozkvasíme kvásek, uhněteme těsto, necháme jej odpočinout, vytvarujeme bochník, necháme vykynout v ošatce, upečeme… a sníme. Na jednotlivé kroky se budu v textu průběžně odvolávat.

Co budeme potřebovat:

Na rozkvašení kvásku:

300 g žitné mouky (může být i celozrnná)

300 g vody (může být i kohoutková:)

2 lžíce žitného kvásku

Na chlebové těsto:

600 g hladké pšeničné mouky (může být klasická, chlebová i celozrnná)

340 g vody

24 g soli

Koření: ideálním základem je samozřejmě kmín, ale lze použít i škvarky, cibulku, ořechy, semínka – kdo co má rád.

Jak na to krok za krokem:

Rozmícháme žitnou mouku, vodu a kvásek. Proces rozkvašení trvá 8-12 hodin. Záleží na síle kvásku, průvanu a teplotě v místnosti. V létě přes den kyne rychle za oknem.

Rozmíchaný kvásek má zhruba tuto podobu a konzistenci
Rozmíchaný kvásekRozmíchaný kvásek

 

 

 

 

 

 

 

 

Správně rozkvašený kvásek by měl mít velké bubliny.

3


Z takto rozkvašeného kvásku odebereme dvě lžíce na další použití a uchováme v chladu (lednici). Do zbylého obsahu dodáme všechny zbývající suroviny.  Mouku je vhodné přesít.
Přidáme všechny suroviny

 

 

 

 

 

 

 

 


Těsto uhněteme v ruce nebo pomocí nějakého šikovného stroje a necháme asi hodinu odpočinout.

Práci strojům...Odpočaté těsto

 

 

 

 

 

 

 

 


Dalším krokem je vytvoření bochníku, tzv. točení a utahování chleba. Postupujeme tak, že odpočaté těsto vyklopíme na pomoučněnou plochu, těsto postupně překládáme, čímž si nabere mouku a bude hladké. Těsto vždy přeložíme napůl a otočíme o 90° a zase přeložíme… A takhle pořád dokola. Nakonec jej tvarujeme do bochníku a snažíme se jej utáhnout, resp. pevně hladit a zatahovat shora dolů.

Těsto vyklopíme na pomoučněnou plochuPřekládáme... a utahujeme do bochníkového tvaru.

 

 

 

 

 

 

 

 


Vytvarovaný bochník vložíme do vysypané ošatky, vložíme do igelitového sáčku (tašky) a necháme kynout. Doba kynutí je samozřejmě různá, ale můžeme počítat s dobou dvě až tři hodiny. Stav kynutí můžeme ověřovat tzv. prstovým testem. Test se provádí tak, že do těsta dloubne prstem a pozorujeme rychlost vracení se do původní polohy. V případě, že se těsto vrací rychle, je ještě nedokynuté. V případě, že se vrací pomalu, je vykynuté správně. V případě, že se nevrací vůbec, je pravděpodobně překynuté. V takovém případě je nutné počítat s tím, že chleba v troubě tolik nenaběhne a může býti mírně kyselejší. Místo ošatky lze použít i něco podobného tvaru – miska apod.

Těsto vložíme do ošatky

a vložíme do pytlíku

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Závěr je již vcelku jednoduchý. Chleba pečeme v dobře vyhřáté troubě. My nahříváme zhruba 45 minut na teplotu 250°C. Víc trouba nedá, ačkoliv by se to zřejmě hodilo. Na dno je dobré umístit pekáček, do kterého při sázení chleba (těsně předtím než vsadíme) nalijeme 2 hrníčky vody. Šikovné, avšak ne nutné, je péct na kameni. My pečeme na střešních taškách – bobrovkách.

Vykynutý chleba z ošatky vyklopíme na pomoučněnou sázecí lopatu. Jako lopata může celkem vhodně posloužit cokoliv plochého (karton, plech). My máme lopatu z truhlářské překližky tl. 8 mm. Uříznout ji umí v kdejakém DIY marketu. Po vyklopení chleba nařežeme. Na nařezávání se nejlépe osvědčila klasická žiletka. Z žiletky se dá vytvořit i nožík a to tím, že žiletku navlékneme středovou dírou na dřívko od nanuku.  Po nařezání nalijeme vodu do připraveného rozehřátého pekáčku a vsadíme do trouby. Tím se trouba zapaří a těsto lépe vyběhne. Prvních deset minut troubu neotvíráme. Po deseti minutách můžeme snížit teplotu na 200°C a dopékáme asi třicet minut. V průběhu pečení lze postřikovat vodou z rozprašovače.Též to pomůže vyběhnutí.

Vykynutý chleba

13

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Výsledek je bezkonkurenční 🙂
14


4 Komentáře

  • Holická 25.1.2017 at 14:26

    Dobrý den , měla bych dotaz ,jestli se musí použít pšeničná mouka na těsto ? A nebo jestli mohu použít mouku žitnou jako je na přípravu kvásku. Děkuji Holická

    Reply
    • tehnikovic 13.2.2017 at 13:41

      Dobrý den,
      na pšenično-žitný chleba je nutné pšeničnou mouku použít. Nechte-li jí použít, můžete nahradit klasickou bílou pšenici zdravější špaldou. Na celožitný chléb je trochu jiný recept. Žito moc nedrží tvar a chleba se proto často peče ve formě.

      … Máme tip na další článek, děkujeme:)

      Reply
  • Pavla 26.4.2019 at 14:20

    A kde vezmu žitný kvásek.Děkuji za odpověd.

    Reply

Napsat komentář: Pavla Cancel Reply