Domovarnický adventní kalendář

Nachýlil se advent, čas praktických i dušeních příprav na svátky klidu, míru, pohody a bot prošoupaných o podlahu chrámů konzumu.

 

Pravá pohoda s domácím pivem

24 domovarníků si jednoho dne ale řeklo, že na půjde jinak. Vrátíme se do dětských let a vzpomeneme na časy, kdy jsme každý den vyloupli čokoládičku z adventního kalendáře a mohli si před spaním spokojeně říct: “zase traktůrek, to je tenhle měsíc už čtvrtej”. Následováno rodičovsky odhodlaným: “…a nezapomeň si vyčistit zuby…”.

… Ale protože jsme domovarníci. Vyloupneme si každý večer z našeho okénka domácí pivečko.

Jak se to zrodilo a jak to probíhalo?

Za všechno může Martin Březa (Grádyš), který s myšlenkou adventního kalendáře přišel na začátku roku. I přes hojný zájem domovarníků byl osud kalendáře chvilku nejistý. Ale vlajku se podařilo zvednout a tak 23 domovarníků (nakonec přeci jen jeden z nás z technologických důvodů opustil družinu) mohlo přikročit k nevídanému aktu vzájemné výměny 24 piv systémem “každý s každým”. Máme za to, že větší homebrewexchange se v domovině Žateckého poloraného červeňáku ještě neuskutečnila.

Akce probíhala tak, že jsem v listopadu propůjčil sklep k úschově piva a obývák přetvořil na papíru a sklad bas, resp. lahví. Do skladu domovarníci trpělivě donášeli své vzorky, kde je děti aktivně hlídaly. Na závěr přinesl kolega Radek rozložené papírové krabice, které jsme složili, ozdobili a naplnili vzorky. 

Pak si účastníci zase přijížděli za účelem vyzvednutí. Logistika byla poněkud toporná, ale za ten výsledek to stojí.

Alespoň mám představu, jak vypadá pohromadě 24 x 25 lahví piva a kolik to zabere místa pro případ, že se to bude opakovat:)

25? Dyť je 24 políček

… Ano, políček je sice 24, ale krabic máme nakonec 25. A co že s tou 25. krabicí bude. I domovarníci se chtějí něco přiučit, takže jsme se spravedlivým hlasováním shodli, že využijeme služeb Mora (pivnirecenze.cz), který projevil odvahu vzorky ochutnat a kriticky zhodnotit naše snažení. 

Za elán, nadšení i odvahu udělujeme zlatého bludišťáka!

Řazení piv v kalendáři

Souhrnně odpovídám na občasné dotazy na téma, jak je pivo v kalendáři řazeno. Z pohledu konzumenta je řazení náhodné, leč:

V krabici jsou piva řazeny za sebou tak, jak jsem je postupně sbíral. Polohou první políčko (nebude to překvapení, ale má číslo 15) jsem si nezdvořile usurpoval pro sebe. Políčko vedle (s číslem 11) má účastník, který dorazil s várkou jako další… S políčkem 20 byl třetí – a tak dále.

Příděl dnů k jednotlivým fochům zvládl generátor náhodných čísel. 

Důvodem tohoto je, že se nikomu nepodařilo najít spravedlivý, resp. smysluplný způsob řazení. Stupňovitost i styl v diskuzích o řazení neobstál.

Moje (také nepovedená) várka

… bude doplněno:)

Co pijeme a jak to vidí odborník

Zde budu každý den zveřejňovat, co je obsahem políčka a o den později i recenzi od Mora

1.12.2016

Pivovar: Říčanský pivovar

Jméno piva: Vánoční

Pivní styl: Kořeněný svrchňák

Stupňovitost: 13°

Doplňující informace: plzeňský slad s trochou melanoidu, ŽPČ a premiant s přídavkem medu, skořice a hřebíčku

Recenze:

  • Říčanský domácí pivovar – Vánoční
  • svrchně kvašené pivo (na etiketě); Moro by to zařadil do kategorie ochucený ale
  • 13% EPM, hodnota alc. neudána
  • barva – rubínová, pivo kalné
  • pěna –  špinavě bílá, nízká, nestabilní
  • vůně – koření (hřebíček, badyán, vanilka, anýz), alkoholová, lehce kyselá
  • chuť & říz – úvod sladový s trochou karamele a řádnou porcí koření (viz vůně), vnímatelná i lehká hřejivost, lihovatost však nezjištěna. Slad a koření zanechávají v ústní dutině dlouhý vjem a až na konci se přidává, krátká, štiplavá a lehce pikantní hořkost chmele. Nasycenost vyšší. Dojezd kořeněný, již lehce kyselý (není to však zatím nijak hrozné). Pitelnost průměrná.
  • Bohužel – toto pivo je již za zenitem (pozn. v okamžiku, kdy jej budou konzumovat ostatní, to bude ještě horší) – nastupující alkohol, ztráta plnosti těla, stále vyšší nasycenost. Jinak – každý máme své chuťové preference, ale přidat do sypání koření mi nepřipadá jako nic světoborného.
  • výsledná známka = 4,0/10

2.12.2016

Pivovar: Domácí pivovar Strašák

Jméno piva: Holy Grain

Pivní styl: British Golden Ale

Stupňovitost: 12,2°

Doplňující informace: Pivo bylo uvařeno do soutěže Moravian Homebrewing Meeting. Medové, pitelné, lehké, přitom plné.

Recenze:

  • Domácí pivovar Strašák – Holy Grain
  • brittish golden ale
  • 13,2% EPM; 4,9% alc.
  • barva – zlatá, okrová, pivo čiré
  • pěna – bílá, řidší avšak stabilní, chuchvalcovitá
  • vůně – citrón, citrónová kůra, květiny, sušenky, zemitá
  • chuť & říz – úvod spíše chmelový, kdy převládá tón citrónové kůry. S dalším douškem se projevuje i slad – trocha sušenek. Vnímatelná je i nerušivá linka kvasnic. Vjem sušší. Dojezd chmelový, středně dlouhý – květiny, zemitost, trocha trávy a opět citrónová kůra. Nasycenost střední. Pitelnost velmi dobrá.
  • další hodnocení – poměrně chuťově čisté pivo. Mohu-li dodat osobní poznámku, pak bych ze chmelení vynechal Citru – byla naprosto dominantní a někdo by mohl domácímu sládkovi spílat za odklon od stylu.
  • výsledná známka = 6,0/10

3.12.2016

Pivovar: Károvský Běžák

Jméno piva: IPA 15

Pivní styl: IPA

Stupňovitost: 15°

Doplňující informace: jedinečné velmi chutné pivo.

Recenze:

  • Károvský Běžák – IPA 15°
  • barva – světlejší měděná, pivo čiré
  • pěna – bílá, jemná s krustičkou, stabilní
  • vůně – grepy, limetky (+ jejich kůra), květiny, tropické plody
  • chuť & říz – od prvního okamžiku vás přivítá záplava ovocné chmelové hořkosti, ze které po chvíli vykoukne nasládlost (bon-pari), aby se opět a definitivně ke slovu dostal chmel. Další doušky začínají lehkou ovocností – ananas, liči a možná i trocha broskví, opět následované chmelovou hořkostí, tentokrát tupějšího a zemitého rázu. Nasycenost střední. Dojezd veledlouhý, květinově hořký. Pitelnost slušná.
  • další komentář – Není to špatné pivo; netuším, jaké chmely domácí sládek použil – asi by bylo lze možno polemizovat nad označením IPA (spíš to bude AIPA či AuIPA nebo NzIPA), protože klasické ostrovní IPA je spíše uhlazené a méně chuťově “agresivní”. K doladění je ještě ona mírně nezvládnutá nasládlost, kterou jsem popsal jako bon-pari.
  • výsledná známka = 6,0/10

4.12.2016

Pivovar: Hrabitkáři/Ryval – létající pivovar

Jméno piva: Black IPA 19% EPM

Pivní styl: Black IPA

Stupňovitost: 19% EPM

Doplňující informace: Jedná se o úpravu domácího receptu a naši možnou vlajkovou loď nově vzniklého létajícího pivovárku.

Recenze:

  • Hrabitkáři – Black IPA 19%
  • 78 IBU; 7,5% alc.
  • barva – ebenová, neprůhledná, lehký zákal
  • pěna – hnědá, jemná, stabilní
  • vůně – grepy, borová silice, čokoláda
  • chuť & říz – úvod o spojení čokoládky, pražených tónů a štiplavě ovocné chmelové hořkosti, kde dominují tóny citrusů a květin. Pivo lehce i příjemně hřejivé. Tělo plné, nasycenost střední. Dojezd dlouhý čokoládový, pražený s ovocnými tóny chmele. Pitelnost výborná.
  • další komentář – černá IPA doslova jako řemen. Velmi nebezpečný nápoj – díky výborné pitelnosti a neúnavnosti by se konzument klidně brzy mohl podívat na stůl z jeho spodní strany.
  • výsledná známka = 7,0/10

5.12.2016

Pivovar: Pivovar Ondra

Jméno piva: Wall Street

Pivní styl: IPA

Stupňovitost: 14°

Doplňující informace: klasická IPA, která mi osobně nejvíce chutná, studeně chmelená citrou.

Recenze:

  • Pivovar Ondra – Wall Street 14°
  • 5,2 alc.
  • AIPA
  • barva – oranžově zlatá, pivo čiré (při opatrném nalévání)
  • pěna – bílá, jemná, opadla na vrstvičku a držela
  • vůně – lesní plody, maracuja, trocha máty, mučenka
  • chuť & říz – úvod příjemně ovocný, lehce pryskyřičný s rychlým napojením chmelové hořkosti – je zastřená, zemitá s lehkou linkou máty, trávy i kopřiv. Zůstává v ústní dutině velmi dlouze a po chvíli se její proje stává pikantně peprným až hřejivým. S dalšími doušky přihází i lehké smetanové tóny, opět ukončené chmelovou ostrostí. Vjem je příjemný i osobitý. Dojezd veledlouhý – pikantní. Pitelnost velmi dobrá.
  • další komentář – velmi osobité pivo, kde se s chmely rozhodně nešetřilo. Doznávám, že tak pestrý ale jsem už dlouho nepil.
  • výsledná známka = 6,5/10

6.12.2016

Pivovar: Dvojpivovar H&H Krupka

Jméno piva: Zrzavej bobr

Pivní styl: Ochucené svrchně kvašené

Stupňovitost: cca 12°

Doplňující informace: Svrchně kvašený speciál, ochucený zázvorem.

Recenze:

  • Dvojpivovar H&H Krupka – Zrzavej Bobr
  • 14% EPM; 6,0 alc.
  • ochucený ale (vývar kořene zázvoru)
  • barva – oranžově hnědá, lehký zákal
  • pěna – bílá, řidší, opadla na vrstvičku a držela
  • vůně – zázvor
  • chuť & říz – úvod sladový, sušenkový s vydatnou porcí zázvoru. Vše uzavírá chmelová hořkost, která je zprvu méně nápadná, aby postupně nabrala vyšší intenzity. Vnímatelný je lehký dřevitý tón. Zázvor je v pivu velmi dominantní, ale ne natolik, aby potlačoval ostatní pivní atributy. Tělo průměrně plné, nasycenost střední. Pitelnost překvapivě slušná.
  • další komentář – ochucení zázvorem v tomto případě vyšlo velmi dobře. Přes jeho dominanci je pivo neúnavné a dobře pitelné
  • výsledná známka = 6,0/10

7.12.2016

Prolog: Dneska je to v kalendáři trochu složitější. Avizované pivo se diametrálně odlišilo od dodaného, o kterém pro změnu chybí informace. No, nějak se s tím popereme. Takže

Mělo přijít:

Pivovar: Zatím nemáme

Jméno piva: Pupkáč

Pivní styl: Vegetable Beer (Pumpkin Ale)

Stupňovitost: 16°

Doplňující informace: Dýňové, kořeněné, svrchně kvašené pivo pro navození atmosféry podzimu a zpříjemnění dlouhých zimních večerů. /Mno, docela jsem se těšil./

Přišlo:

Pivovar: Zatím nemáme

Jméno piva: Yarrow Ale 

Pivní styl: Dle recenze Herbal Ale (ve složení divoký chmel a řebříček obecný)

Stupňovitost: Nevíme, ale má to 4,8% Alc.

Doplňující informace: 33 IBU

Recenze:

  • Yarrow Ale
  • 4,8 alc.; 33 IBU ve složení divoký chmel a řebříček obecný
  • (dle mě ochucený nebo herbal ale)
  • barva – oranžově hnědá, lehký zákal
  • pěna – bílá, jemná
  • vůně – tropické plody, tráva, byliny, kyselá, trocha diacetylu
  • chuť & říz – úvod bylinný, trávový, lehce ovocný, ale (bohužel) také vnímatelně kyselý (netuším, kolik řebříčku bylo přidáno a zda do sypání či chmelovaru, ale asi dost). Deklarovaný divoký chmel je rozpoznatelný – mírně pikantní až peprný. S mírným ohřátím se ke kyselosti přidává ještě diacetyl. Tělo průměrně plné, nasycenost střední. Pitelnost špatná.
  • další komentář – bohužel s řebříčkem jsem nikdy neexperimentoval ani neznám nikoho, kdo by to zkoušel – nejsem schopen odpovědně posoudit, zda to byl právě on (divoký chmel rozhodně vylučuji) nebo něco jiného, co zničilo potenciál tohoto piva. Škoda.
  • výsledná známka 3,0/10

8.12.2016

Pivovar: Senomatský pivovar Beran

Jméno piva: Nakouřenej beran

Pivní styl: Smoked Ale

Stupňovitost: 14,5°

Doplňující informace: Nakouřený ale s hlávkovým ŽPČ sklizně 2016.

Recenze:

  • Senomatský Pivovar Beran – Nakouřený Beran
  • 14,5% EPM;
  • smoked ale
  • ve složení mj. sacharóza
  • barva – ebenová, pivo čiré, neprůhledné
  • pěna – hnědá, nízká
  • kouř, trocha rašeliny, uzenina
  • chuť & říz – úvod sušší, kouřový s jemným tónem rašeliny i hořké čokolády, trocha kávy v pozadí. Chmelová hořkost dobře napojena na tělo piva – středně intenzivní, mírně pikantně ostrá. Vjem středně dlouhý, lehce nasládlý. Tělo (už bohužel) dosti prokvašené, nasycenost vyšší. Lehká nastupující alkoholová hřejivost. Pitelnost průměrná.
  • další komentář – nějak mi uniká použití sacharózy (přidána do lahví pro nasycení? zvýšení výtěžnosti?). Pivo je sice lehounce nasládlé, ale také dosti prokvašené = za zenitem. Což je škoda – jinak by známka mohla být vyšší.
  • výsledná známka 4,5/10

9.12.2016

Pivovar: Fugas

Jméno piva: Mandarínec

Pivní styl: APA

Stupňovitost: 13°

Doplňující informace: Hodně svěží ovocná, citrusová-mandarinková APA s DH. IBU 51.

Recenze:

  • Fugas – Mandarínec
  • no name láhev
  • barva – zlatá, lehký zákal
  • pěna – vysoká, bílá
  • vůně – lesní plody, mučenka, po ohřátí medicinální
  • chuť & říz – úvod hořký – vydatně i dominantně, hořkost je chvílemi až obtěžující a protivná, zcela ovládne ústní dutinu a ulpívá v velmi dlouho. Ke slovu se dostává i lehká ovocnost. Po mírném ohřátí však vystupuje vada – medicinálná pachuť (kapky proti kašli – doslova). Pivo i mírně nasládlé. Tělo středně plné, nasycenost vyšší. Pitelnost diskutabilní.
  • další komentář – předpokládaný styl piva IPA či APA (nebo některá z variací). Snady by ani nevadilo, že sládek preferoval snad až přespřílišnou hořkost, avšak výše uvedená vada vše zničila.
  • výsledná známka = 3,0/10

10.12.2016

Pivovar: μpivovar Zadek

Jméno piva: Karamelka

Pivní styl: American IPA

Stupňovitost: 15,5° – 6% alc.

Doplňující informace: Čerstvý ŽPČ, Premiant, Cascade, slad plzeňský a Caramunich I. Karamelová IPA s českými a americkými chmely.

Recenze:

  • μpivovar Zadek – Karamelka
  • no name láhev
  • barva – měděná, pivo čiré
  • pěna – bílá, jemná, opadla na vrstvičku a držela
  • vůně – acetaldehyd (jablka), lehce kyselá
  • chuť & říz – bohužel, acetaldehyd naprosto převládá nad  všemi ostatními atributy, mimo něj lze nalézt jen lehkou kyselost piva. Znatelná i hřejivost až nastupující lihovatost vzorku. Tělo plné sotva průměrně, říz střední. Pitelnost hrůzná. Dojezd štiplavě chmelový, ostřejší.
  • další komentář – musel bych býti vědmou, abych zjistil, jakého stylu má být tento pivní počin. Hádat nehodlám a upřímně přiznávám, že nejsem ani s to určit, zda jde o spodně či svrchně kvašené pivo. Omlouvám se, ale jako recenzent jsem zde selhal a pivo vylil.
  • výsledná známka = 2,5/10

11.12.2016

Pivovar: Nanovar

Jméno piva: Nachmelená dvanáctka

Pivní styl: Ležák

Stupňovitost: 12,6°

Doplňující informace: Klasická 12° na dva rmuty, čistě z plzeňského sladu a hlávkového ŽPČ s cca 40 IBU. Dokvašovaná v lahvích. Kvasnice VÚPS kmen 95.

Recenze:

  • Nanovar – Nachmelená dvanáctka
  • 12,6% EPM; 40 IBU
  • barva – zlatá, lehký zákal
  • pěna – (díky jevu zvanému gushing) vysoká, stabilní i velejemná, kroužkovala
  • vůně – kvasnice, chmel v pozadí, trocha obilí
  • chuť & říz – nástup ostřeji chmelový až pikantní – deklarovaný ŽPČ je dobře rozpoznatelný. Hořkost dominantní. Na konci chuťového vjemu lehce slad a trocha obilí. Dojezd středně dlouhý chmelový a kvasničný. Tělo průměrně plné, pitelnost velmi slušná.
  • další komentář – samozřejmě pozor při nalévání, vzorek raději mírně podchladit a nalévat v kuchyni u dřezu, než byste doma dostali vyčiněno – viz fotografie. Pominu-li tento jev (a s tím i související vysokou kvasničnost vzorku) pak se mi tento ležák kategorie bohemian pilsener dost líbil (první v balíku – těšil jsem se) a vytknul bych mu snad jen lehkou obilnost – což by značilo chybu při rmutování. Také vysoké kvasnice a obilnost snížily známku, což je škoda, ale potenciál tohoto piva je nemalý.
  • výsledná známka = 5,5/10

12.12.2016

Prolog: Dneska se nám opět sešlo jiné pivo, než bylo původně plánováno, takže si dovolím zveřejnit plán i skutečnost.

Mělo přijít:

Pivovar: Škrabák

Jméno piva: Honey Baltic Porter

Pivní styl: Baltic Porter

Stupňovitost: 17°

Doplňující informace: Účastník upozornil, že možná bude jiné pivo (což se také stalo – pozn. red.:)

Přišlo:

Pivovar: Škrabák

Jméno piva: Weizenbier Nr. XII

Pivní styl: Weizenbier

Stupňovitost: Nevíme, ale 4,4 Alc.

Doplňující informace: 9 EBC, 14 IBU.

Recenze:

  • Weizenbier Nr. XII
  • 4,4 alc.; 14 IBU; EBC 9
  • barva  – okrově žlutá, pivo kalné
  • pěna – vysoká, řidší, (na pšenici méně stabilní
  • vůně – banány, kvasnice, v pozadí trocha hřebíčku a obilí
  • chuť & říz – úvod osvěžující, příjemně nasycený, dominantně banánový s trochou obilí a výraznou linkou kvasnic. Chmelová hořkost sice minimální, ale pořád vnímatelná. Další doušky povyšují ovocný tón, přidává se hřebíček a lehká a osvěžující kyselost. Tělo středně plné, nasycenost řádná. Pitelnost výborná.
  • další komentář – hodně slušně vyladěná pšenice, parádně harmonická.
  • výsledná známka = 7,0/10

13.12.2016

Pivovar: Středohoř

Jméno piva: Weizenbock

Pivní styl: Weizenbock

Stupňovitost: 15°

Doplňující informace: Příjemné zimní pití s použitím i tmavých a karamelových sladů, chmeleno bude na 25 IBU (Hallertauer hers.), kvasnice klasické WB06.

Recenze:

  • Středohoř – Weizenbock 15°
  • 22 IBU; 40 EBC; cca. 6,3% alc.
  • barva – jantarová, pivo takřka čiré, na dně kvasnice
  • pěna – nahnědlá, vysoká, jemná
  • vůně – banány, karamel, kvasnice, lehce hřejivá
  • chuť & říz – úvod hojně nasycený, lehce hřejivý. Chuť je o spojení banán + karamel, trocha hřebíčku. Pivo nekyselé. Tělo plnější, nasycenost vysoká. Dojezd v područí karamele, banánu, trochy obilnosti i hřejivosti s nenápadnou chmelovou tečkou a linkou kvasnic na závěr. Pitelnost velmi dobrá.
  • další komentář – zde se malinko rozepíši. Výchozí styl (spodně kvašený bock) je obecně definován od 16°Plato nahoru, pak jdou jeho silnější bratři doppel a tripel (bock). Zde je navíc vysoká barva, takže osobně bych spíše pivo zařadil jako dunkelweizen. Vím, že celou akci s adventním kalendářem rozhodně bylo těžké logisticky ukočírovat a vše trvalo dlouho. Důsledkem toho je, že se tato pšenice již začala samovolně čistit = svůj kvalitativní vrchol má již za sebou. Tento aspekt jsem do tedy hodnocení nezahrnul.
  • výsledná známka = 6,5/10

14.12.2016

Pivovar: Zlatník

Jméno piva: Zlatník 16° polotmavý

Pivní styl: Polotmavý ležák 

Stupňovitost: 16°

Doplňující informace: Spodně kvašené, W34/70, slad světlý + karamelový pšeničný, ŽPČ, IBU 30, tvrdá voda.

Recenze:

  • Zlatník – Zlatník 16° polotmavý
  • no name lahev
  • barva – rubínová, lehký zákal
  • pěna – okrová, jemná
  • vůně – pražený chléb, chmel
  • chuť & říz – nástup plnější s příjemným tónem praženého chleba (toasty), který je středně dlouhý a ukončený kratší chmelovou hořkostí, která je zatlumená, méně nápadná a nearomatická. Říz střední, tělo plnější. Dojezd středně dlouhý, opět toasty, trocha sladu (nebarevného), lehounká hřejivost. Pitelnost velmi dobrá.
  • další komentář – dovolím si předpokládat, že předložené pivo jest vienna lager – dle plnosti těla i mírné hřejivosti pravděpodobně o vyšším EPM (takže dle stupidní CZ legislativy se tedy jedná o speciál vycházející z  vídeňského ležáku). Chuťově velmi čistý, přímočarý, prostý rušivého tónu karamele i kávy. Za mě tedy spokojenost.
  • výsledná známka = 6,5/10

15.12.2016

Prolog: Dnes jdu s kůží na trh já. Po přečtení recenze je asi jasné, že je to chůze podobně nadšená, jak kdybych šel z kostela na hřbitov. Inu, mám co zdokonalovat.

Pivovar: Těhníkovi – pivovar v kuchyni

Jméno piva: Irish Red Ale 13°

Pivní styl: Irish Red Ale 

Stupňovitost: 13°

Doplňující informace: Kombinace 50/50 Pale Ale a Plzeňský slad, jednostupňová infuzem IBU 23, Chmeleno Cascadou.

Recenze:

  • Těhníkovi – Pivovar v kuchyni – Irish Red Ale
  • 13°; 5,3% alc.; 37 EBC; 23 IBU
  • barva – hnědě zlatá, pivo čiré
  • pěna – špinavě bílá, jemná, řidší
  • vůně – lehká oxidace (tóny papírové lepenky), sušenková, trocha chmele a (bohužel) diacetyl
  • chuť & říz – úvod lehce sušenkový, trocha karamele a také lehká oxidace. Po chvíli se přidává neagresivní a umně napojená chmelová hořkost. Bohužel, celé to kazí máselná pachuť diacetylu, která ovládne všechny smysly. Nasycenost střední, pitelnost špatná.
  • další komentář – potenciál piva zničen pivní vadou – škoda.
  • výsledná známka = 3,0/10

16.12.2016

Pivovar: Truskovický pivovar

Jméno piva: HULVÁT / vařeno na počest prezidenta /

Pivní styl: Český ležák

Stupňovitost: 12°

Doplňující informace: Klasický český ležák, chlený ŽPČ + Premiant.

Recenze:

  • Truskovický pivovar – Hulvát 12%
  • barva – zlatá, pivo čiré
  • pěna – jemná, bílá s krustičkou
  • vůně – trocha sladu a chmele, sirná
  • chuť & říz – úvod sladový, lehounce obilný (není to až tak zásadní) se zatlumenou a středně intenzivní chmelovou hořkostí, která ulpívá v ústní dutině. Tělo plnější o středním řízu. Bohužel s každým dalším douškem nabývá na intenzitě sirná pachuť, která kontaminuje celý zážitek. (Pokud by si někdo nebyl jist, stačí nalít cca 3 cm vrstvu do sklenice o uzavírajícím se tvaru, zakrýt dlaní otvor, pořádně promíchat a zahřát v dlaních). Pitelnost díky tomuto jevu tristní.
  • další komentář – Hulvát jest poněkud zkaženým – smutná to paralela.
  • výsledná známka = 2,5/10

17.12.2016

Pivovar: Březohorský domácí pivovar

Jméno piva: Wheat Black IPA #4

Pivní styl: Black IPA

Stupňovitost: 15°

Doplňující informace: Modifikace receptu černé IPA se kterou jsem se umístil na 2. místě na Kosteleckém Chmelovárku 2015.

Recenze:

  • Březovský domácí pivovar – Wheat Black IPA
  • barva – ebenová, neprůhledná, lehký zákal
  • pěna – hnědá, jemná, vcelku stabilní
  • vůně – hořká čokoláda, ždibec kávy, ovocné chmelové tóny, trocha obilí
  • chuť & říz – úvod suchý, ale také lehce hřejivý s vydatnou porcí hořké čokolády a lehkým závanem kávy. Vše lehce zemitě (rašelina) zastřené se ždibcem obilí. Vjem dlouhý, ukončený ovocnou chmelovou hořkostí – nejvíc rozeznatelné jsou tóny grepové kůry. Pivo již lehce hřejivé. Nasycenost střední, pitelnost velmi dobrá.
  • další komentář – pivo se mi líbí, je hodně dobře vybalancované a není mu co vytknout. Snad jen – domnívám se, že várka je staršího data a už nastupuje lehká hřejivost. Pokud chce domácí sládek dobu použitelnosti “natáhnout” pak bych přidal trochu nesladované pšenice do sypání – umí skrýt hřejivost a alkoholovou linku.
  • výsledná známka = 6,5/10

18.12.2016

Pivovar: Ekskrement

Jméno piva: Christmas Vienna Lager 12,8

Pivní styl: Vienna Lager

Stupňovitost: cca 13°

Doplňující informace: Vařeno na 1 rmut. Slady: Vídeň, Plzeň, Mnichov II, melanoidní. Chmeleno: Magnum, Hallertauer mittelfruh, Kvasnice: W34/70 2. generace.

Recenze:

  • Ekskrement mikropivovar Praskolesy – Vienna Christmas Lager
  • 12,8°
  • barva – zářivě oranžově zlatá, pivo čiré
  • pěna – vysoká, bílá, velejemná, vydatná
  • vůně – oxidační, sirná
  • chuť & říz – ůvod sladový, lehce oxidovaný a zpočátku lehkou sirnou linkou, která nabývá s postupem času a dalšími konzumovanými doušky na intenzitě. Tělo prázdnější, říz vysoký. Pitelnost tristní.
  • další komentář – vienna lager (můj oblíbený styl) dopadl shodně s Hulvátem. Díky staršímu datu várky pivo již lehce oxidovalo a vypadá to i zde na autolýzu kvasnic. Nemá opravdu valného smyslu odkládat konzumaci spodních piv na tak dlouhou dobu (mimo bocků, IPL, apod.). Škoda.
  • výsledná známka = 2,5/10

19.12.2016

Pivovar: Be-Brew-er

Jméno piva: Černý Petr

Pivní styl: Black IPA

Stupňovitost: 14°

Doplňující informace: Středně silné pivo na vánoční večery s výrazným aroma amerických chmelů s lehkým doplněním čokoládového sladu.

Recenze:

  • Černý Petr
  • black IPA
  • 14% EPM; 5,3 alc.; 70 IBU
  • barva – ebenová, neprůhledná, pivo čiré
  • pěna – hnědá, jemná, s krustičkou
  • vůně – čokoláda, svěží citrus, po ohřátí sirná
  • chuť & říz – úvod sušší, čokoládový, velmi jemně nasycený s harmonickým a pozvolným nástupem chmelové ovocné hořkosti. Vjem je příjemně libý – “učesaný” i příjemný. Čokoláda má v ústech veledlouhého trvání a neúnavný dojezd s příjemnou svěží ovocnou hořkostí. Bohužel i zde – s nastupující teplotou a po promíchání ve sklenici – sirná pachuť.
  • další komentář – je to až k pláči, jak chyba s kvasnicemi dokáže poničit celou tu nádheru. Pokud budete podávat pivo při obligátních 7 – 9° Celsia, pak si skoro ničeho nelze povšimnout.
  • výsledná známka 3,0/10

20.12.2016

Pivovar: Grádyš

Jméno piva: (Hula Hoop)^2 No.2

Pivní styl: Imperial Stout

Stupňovitost: 22.3°

Doplňující informace: Imperial Stout s praženými kakaovými boby a sherry třískami.

Recenze:

  • Grádyš Hula Hoop No2
  • imperial stout
  • 22,3% EPM; 9,4 alc.; 67 IBU; 122EBC
  • barva – černo-černá, neprůhledná, pivo čiré
  • pěna – vydatná, hnědá, stabilní
  • vůně – hořká čokoláda, káva v pozadí, modré ovoce, chmel, pražené tóny (po ohřátí bohužel DMS)
  • chuť & říz – úvod vydatný, hutný, kávový, temně hořce čokoládový, pražený, křejivý, s lehkým tónem rašeliny a linkou švestek. Nasycenost doslova decentní. Chmel vnímatelný, ale dosti upozaděný. Dojezd středně dlouhý, čokoládově temný. Pitelnost velmi dobrá. Avšak … při ohřátí vzorku to začne – nejprve nenápadně, s promícháváním piva ve sklenici však už zásadně – DMS.
  • další komentář – skvělé pivo (vyladěné, stylově čisté) s vadou. Už, už jsem chtěl poradit, ať příští várka zraje v sudu nebo alespoň na dřevěných chipsech, ale takto to bude o hledání příčiny chyby.
  • výsledná známka = 4,0/10

21.12.2016

Pivovar: Red Dot

Jméno piva: London Extra Special Bitter

Pivní styl: London Extra Special Bitter

Stupňovitost: 13°, 5,5 %alk., 48 IBU, 11 SRM

Doplňující informace: Anglická klasika ESB, chmel Challenger, First Gold, oba z GB.

Recenze:

  • Vltava – London ESB
  • 5,9% EPM; 48 IBU
  • barva – rubínová, pivo čiré
  • pěna – špinavě bílá, nízká, nestabilní
  • vůně – prázdnější, trocha sladu, sušenek, ždibec karamele
  • chuť & říz – úvod sušenkový s lehkým esterem (nejspíše trocha modrého ovoce), velmi jemnou a příjemně nehrubou hořkostí, která je upozaděna. Trocha karamele. Nysycenost sotva střední. Pitelnost výborná.
  • další komentář – senzoricky i stylově čisté pivo, prezentující v ČR nepříliš hojně vařený pivní styl. Domácí sládek odvedl dobrou práci a osobně bych už do receptury tohoto piva nijak nezasahoval.
  • výsledná známka = 7,5/10

22.12.2016

Pivovar: Károvský Běžák

Jméno piva: Irský stout 13

Pivní styl: Irish Stout

Stupňovitost: 13°

Doplňující informace: jedinečné velmi chutné pivo.

Recenze:

  • Károvský Běžák – Irský Stout 13°
  • barva – ebenová, neprůhledná, lehký zákal
  • pěna – hnědá, jemná, stabilní
  • vůně – kouř, čokoláda, trocha kávy v pozadí
  • chuť & říz – úvod suchý, kávový s trochou rašelinové zemitosti. S dalšími doušky se dostaví porce příjemné pražené “připálenosti”. Chmel vnímatelný jen velmim okrajově – jako kratinká tečka na samotný závěr. Pivo příjemně tělnaté o decentní nasycenosti. Pitelnost – jedním slovem ukrutná.
  • další komentář – velmi slušný, tělnatý i harmonický stout. Až jsem zamáčknuk slzu, že nepřišla rusovláska, aby mi do pěny párátkem vetkla aspoň čtyřlístek.
  • výsledná známka = 7,5/10

23.12.2016

Pivovar: Pivovar Domča

Jméno piva: Esvéha

Pivní styl: Pale Ale

Stupňovitost: 15,7°

Doplňující informace: Byl použit pouze plzeňský slad a divoký čerstvý hlávkový chmel natrhaný na soutoku řek Labe a Jizery. Kvasnice Danstar Nottingham. Dry hop 7 dní 2g/L (10g/L čerstvého). Vařeno na 1 dekokci.

Recenze:

  • Pivovar Domča – Esvéha Pale Ale
  • single hop & malt; 7,0% alc.; 15,7% EPM
  • barva – okrově zlatá, lehký zákal
  • pěna – bílá, jemná, nehezky chuchvalcovitá, kroužkovala
  • vůně – květiny, trocha sušenek
  • chuť & říz – úvod sušenkově květinový, lehce obilný, sušší s lehkou porcí ovocných tónů – převládá ananas a možná trocha broskví k tomu. Tělo středně plné, nasycenost rovněž střední. Dojezd dlouhý, ovocný, lehce tříslovinový a hořký, borové silice. Pitelnost velmi dobrá.
  • další komentář – velmi příjemná a silnější verze pale ale. Opět patří mezi nebezpečné kousky – suchost a vysoká pitelnost spojená s neúnavností by dokázaly skolit i zkušeného pijáka.
  • výsledná známka = 7,0/10

h2>24.12.2016
A je to tady: Poslední políčko našeho společného, dechberoucího, legendárního a (ne)tradičního pražského domovarnického adventního kalendáře je tu. S ním přichází i Ježíšek. Přeji Vám, aby pod stromečkem nechal i něco k domovaření:) Užijte si Vánoce.


Pivovar: Motlejvaří

Jméno piva: Bujňák

Pivní styl: Ležák

Stupňovitost: 12,8°

Doplňující informace: Sládek, ŽPČ, Dubský Zeleňák – vlastní chmel, překvapení v podobě dávno nepoužívaného chmele (aby to bylo alespoň zajímavé, pokud to nebude chutnat)

  • Dubský ležák – Bujňák
  • 12,8% EPM
  • barva – okrově zlatá, lehký zákal
  • pěna – vysoká, chuchvalcovitá, při opadání nepříliš hezká (nemít před sebou pivo od domácího sládka, pak vzhledově sázím na použití tetrahopu)
  • vůně – obilná, sladová, lehce kysele citrónová, kvasnicová
  • chuť & říz – nástup obilný, kvasničný s chmelovou hořkostí tupějšího rázu o vyšší intenzitě, dosti dlouho ulpívající v ústní dutině. Dojem je však zárověň svižný a svěží, což pravděpodobně způsobuje nemápadná ovocná linka. Pivo přímo vybízí k dalšímu napití neb je přímočaré a neúnavné. Dojezd chmelový, pikantní až chmelově štiplavý. Pitelnost velmi dobrá.
  • další komentář – podaří-li se tomuto sládkovi odstranit obilnost (+ přiznávám, že netuším, co by mohlo způsobovat takto nehezkou pěnu), pak se může pyšnit tím, že výborně zvládl vrchol sládkovského umu – český světlý ležák (v tomto případě bohemian pilsener). PS: Díky za Ivana Hlinku.
  • výsledná známka = 6,0/10

Závěr:

Máme vypito a Vánoce jsou nezadržitelně tady. Vůni sladu, chmele a diacetylu vystřídala vůně purpury, majonézy a přištihnuté strouhanky. Ještě jednou bych rád v tento čas poděkoval všem, kdo se na kalendáři jakkoliv podíleli.

Byla to pro mě nezapomenutelná a nedocenitelná zkušenost, a to i díky kvalitním recenzím, které přeci jen otevřely oči a daly jasně najevo, že uvařit dobré pivko přeci jen není jen tak:) Inu, někteří budeme muset přidat:)

Věřím, že se i v dalším roce podaří podobná akce a že se opět sejdeme při podobné výměně…


Článek je ve vývoji:)

 

 

6 komentářů

  • Domovarnický Adventní kalendář — Pivní recenze 4.12.2016 at 13:01

    […] jsou průběžně zveřejňovány zde. Tak snad domácím sládkům nepokazí adventní čas moje případná kritika, která (snad) […]

    Odpověz
  • Jan Hromas 9.12.2016 at 13:00

    Co znamená: tělo bohužel dosti prokvašené, za zenitem? To by snad mělo být dokvašené. Nebo?

    Odpověz
    • Moro 10.12.2016 at 13:45

      Tělo je plné, průměrně plné nebo prokvašené (prázdné). Pivo za zenitem = již ztratilo na kvalitě a jeho senzorické vlastnosti už jen klesají.

      Odpověz
      • pavel 15.12.2016 at 13:55

        A jak se přesně pozná, ze je tělo prokvášené? Díky

        Odpověz
        • Moro 16.12.2016 at 17:01

          Míra prokvašení určí výsledné množství alkoholu v pivu. Extrakt, který se neprokvasí, dává naopak pivu plnou chuť. Pivo je prokvašené, když působí prázdným dojmem, je hojně nasyceno CO2.
          Český světlý ležák je proslaven tím, že nemá veškerý extrakt původní mladiny (EPM) prokvašen = pivo je plnější.
          Příklad – většinou marketová piva (např. DEEP, Argus (plech), atp.) jsou hluboce prokvašena.

          Odpověz
        • Moro 16.12.2016 at 17:05

          A jak se to pozná? Je to vlastně hmatový vjem v ústech.
          Více se dá dočíst třeba zde … http://digilib.k.utb.cz/bitstream/handle/10563/2085/stehlíková_2006_dp.pdf?sequence=1

          Odpověz

Napiš komentář