České kynuté buchty

Buchty a bábovku peču moc ráda. Myslím si, že báječně navodí domácí pohodu. Recept na bábovku najdete zde. Buchty peču podle starého receptu Marie Sandtnerové a ještě se mi nestalo, že by se nepovedly. Nejraději máme povidlové, ale jednou jsem vyzkoušela naplnit je čerstvými borůvkami a byla neskutečná dobrota. Naopak nedoporučuji borůvky mražené, protože vytekly. 🙁

CO BUDEME POTŘEBOVAT

  • 500 g hladké mouky
  • 250 ml mléka
  • 50 g cukru
  • 60g rozpuštěného másla + na vymazání pekáče
  • 1 žloutek
  • půl kostky droždí
  • kůra z 1 citronu
  • 2 lžíce rumu
  • moučkový cukr na posypání

Tvarohová náplň

  • 1 vanička tvarohu
  • 1 vajíčko
  • cukr dle chuti

Povidlová náplň

  • švestková povidla (ideálně domácí) zředíme rumem, záleží na hustotě povidel

 

POSTUP

Jako první si uděláme kvásek. Lehce ohřejeme mléko, dáme do něj lžíci cukru, rozdrobíme droždí a zaprášíme moukou. Během pár minut kvasnice vzejdou na hladinu.

Dále do mísy prosejeme moukou, přelijeme mléko s kváskem, lehce zamícháme a pak přidáme zbytek ingrediencí. Vypracujeme vláčné hebké těsto,které necháme v teple asi 2 hodiny vykynout.

Vykynuté těsto vyklopíme na vál a rozdělíme na požadovaný počet buchet, mně vychází do pekáče 13 kousků. Lehce propracujeme a necháme ještě 10 minut odpočinout. Pak začneme tvořit buchty. Kousek těsta zplácneme a roztáhneme, dáme náplň a uzavřeme. Snažíme se pevně utáhnout, aby náplň nevytekla. Velmi důležité je buchty pořádně promastit máslem. Já to dělám tak, že si do pekáčku naliju máslo a každou buchtu v něm ze všech stran pořádně vykoupu, je to důležité, aby se k sobě během pečení nepřilepily. Peču na horní a dolní ohřev na 180 stupňů.

A na závěr ještě musím vychválit úžasný pekáček od firmy Kalfus. Nejen, že se v něm báječně peče, ale buchtám to v něm i náramně sluší. 🙂

Žádný komentář

Napiš komentář