Mrkvový dort s medem

Mrkvový dort s medem

Přiznávám, že moc ráda peču a ještě raději sladké konzumuji. Jenže nastal čas zbavit se poporodních kil(a co si budeme povídat i předporodních) a choutky na dobroty jen tak nezmizí. A když navíc měla dorazit návštěva, tak jsem si řekla, že upeču něco hříšně dobrého, ale aby nám tu zároveň nevybuchla kalorická atomovka. A jelikož jsme mrkvožrouti a máme doma vždy zásobu mrkve, volba padla na mrkvový dort. Musím říct, že byl vynikající.

Zn. je to jedno z nejvláčnějších těst, jaké jsem kdy dělala.

Co budeme potřebovat:

Na těsto:

  • 3 hrnky nastrouhané mrkve
  • 1 hrnek medu (nebo tmavého cukru)
  • 1 ½ hrnku hladké celozrnné mouky
  • ¾ hrnku namletých ořechů nebo kokosu
  • 3 vajíčka
  • 1 střední jablko
  • 1 hrnek olivového oleje
  • 1 kypřicí prášek
  • 1 lžička jedlé sody
  • 2 lžičky skořice
  • špetka soli

Na krém:

  • 1 tvaroh
  • 1 zakysaná smetana
  • med dle chuti

Postup:

Celá vejce vyšleháme s medem. Doporučuji začít šlehat vajíčka, a když zbělají pomalu přilévat med. Vyšlehá se to stejně jako s cukrem. Pak postupně přidat mouku s práškem do pečiva, nastrouhané jablko, kokos nebo ořechy, olej, sůl a skořici. Nalejeme do vymazané formy a pečeme na 180 stupňů 40 minut. Z těsta jdou krásně i muffiny nebo buchta na plech.

Než se dort upeče, uděláme si krém. Možností je několik, dělá se krém z žervé, z mascarpone, já tentokrát zvolila to, co lednička dala a to jeden tvaroh a jednu zakysanku. Smíchejte a podle chuti oslaďte medem. Pokud budete mít dort vyšší, tak ho rozkrojte a promažte. Já měla nižší, protože kluci chtěli upéct ještě muffiny ve tvaru vláčků, tak jsem dala méně těsta. Ale korpus je tak krásně vláčný, že ani promazání nepotřebuje.

Přeji krásné zdravé mlsání.

 

Žádný komentář

Napiš komentář