Adventní kalendář 2017

Poslední aktualizace: 26. XII. 2017

Adventní kalendář 2017

A je to tu zase. Rok se s rokem sešel, užili jsme pohodové jaro, pak týden u moře a jsou tu… Hurá… Vánoce:) Takže je tu i čas na to oblažit svá, vánoční přípravou zbídačená, těla něčím příjemným. Třeba adventním kalendářem… 


Pro začátek pár pokynů pro účastníky

Bude doplněno (Bude doplňováno průběžně):

Úkoly pro tento okamžik:

  1. Průběžně aktualizovat co vařím (viz tabulka dole), příp. vyloučit jednu z možností, pakliže jsem udal dvě

Axiom: 

Adventní kalendář má první políčko nastaveno na 1.12.2017. Smyslem akce tedy je, abychom 1.12. ráno ohnuli svá, vánočním shonem zdrchaná, těla, vyjmuli lahváče z krabice a dali ho do ledničky na večer. A takhle to budeme dělat do zblbnutí (čti do Štědrého dne).

Množství, obaly atp.

Adventní kalendář pro oblast Praha bude účastníkům distribuován v apartních papírových krabicích s tématickým polepem. Krabici hradí každý účastník.

Náklady na účastníka jsou 300 Kč (shodně jako v loňském roce). Příspěvky zasílejte na č. ú. 6310142028/2010 (Fio Banka), VS: číslo účastníka z tabulky. Případně platbu nějak jinak identifikujte (zprávou pro příjemce). Obdržení platby bude v tabulce níže zobrazeno písmenem “x” za číslem účastníka.

Každý účastník za tímto účelem připraví minimálně 25 půllitrových skleněných lahví svého piva. Předpokládané jsou klasické eurolahváče, lahve typu Longneck nebo lahve s patentním uzávěrem typu Bernard. U jiných lahví není záruka, že se do krabice vejdou. Piva se přepravují v basách:)

/Otázka: a proč jako minimálně 25? Odpověď: Ačkoliv je políček 24, krabic bude 25 protože jedna půjde na degustaci (abychom se také něco dozvěděli), minimálně proto, protože z loňska vzpomínám, že se mi dvě lahve nějak poškodily. Jedna se otevřela v autě, druhá utrpěla při manipulaci. Bylo by tedy vhodné, abyste doma měli nějakou náhradní pro případ podobného nezdaru. Děkuji/

Etikety: Považuji za vhodné, aby výrobky v AK byly nějakým způsobem označeny. Za ideální považuji etiketu (alespoň nějakou). Já jsem loni (a asi to letos zopakuji) lepidlem na tapety (stejným, kterým jsem lepil loga na škatule) nalepil černobílou etiketu na flašku. myslím, že tohle zvládne kde kdo. Kdo soudí, že je to přesto nad jeho dovednosti, tak loni se nám v AK objevila jedna šarže, která sice nebyla označena etiketou, ale přesto to bylo řešení vcelku originální, šikovné a funkční (pozn. už nevím, kdo to byl). Kus čtvrtky s dírkou a celé to bylo uvázané na hrdlo provlečenou gumičkou. Výroba snadná, montáž také a fungovalo to prímově. Prosím tedy, nějak se s tím popasujte aneb i obal tvoří příjemnou atmosféru Vánoc – a o tu nám jde především. 

Sběr a distribuce

Za ideální považuji, aby se piva dlouho nezdržovala v distribučním řetězci. Za ideální bych považoval, dokázali-li bychom piva sesbírat do 24.11., já bych si pak střihnul víkend na kompletaci a zpátky by se kalendář distribuoval v týdnu od 27.11. 

Leč, to asi vyžaduje velkou sehranost a disciplínu. 

Varianta “na pohodu bude” šoupnout to o víkend dřív. 

Pokud jde o distribuční kanál: Pivo je možné doručit osobně nebo zaslat. Pro ty, kteří chtějí jen jednu cestu preferuji variantu zaslání piva a odvozu kalendáře. Přirozeně se mi lépe přijímá, než odesílá.

/Zde se zdá, že všichni účastníci hodlají pivo dovézt osobně/ S variantou pošty tedy dále nepočítám, ale hodilo-li by se to někomu, dejte vědět./

Obtíže:

Pokud budete mít i mírný pocit, že něco nejde podle plánu, dejte mi o tom prosím vědět. Lépe a pohodověji se to řeší dříve. Prospěje to všem. Akce je to dobrovolná, ale přesto záleží na dodržování určitých pravidel. Prosím, vezměte to na vědomí:) Dík!

 

Co je uvnitř:


1. 12. 2017

Název: Pumpkin Ale AK2017
Pivovar: Spojilský Maxík 
Styl: 29B. Fruit and Spice Beer 
Počáteční hustota: 16° P 
Alkohol: 7,4 %
Hořkost: 36 IBU
Barva: 21 EBC 
Další popis: Moje oblíbené pivo, které vařím na podzim. Má krásnou barvu a velmí příjemně se pije za pošmourných podzimních večerů. V této konkrétní várce jsem použil chmel Cascade, ale minulý rok jsem použil Willamette, také s velmi dobrým výsledkem. Další informace zde. Recept zde.

Recenze od Mora:

  • barva – hnědě rubínová, pivo čiré
  • pěna – vysoká, jemná, stabilní
  • vůně – dýně, koření, sušenky, máselná
  • chuť & říz – přivítá nás plné tělo s trochou sušenek a karamele, přítomen diacetyl. Postupné přidávání chmelové hořkosti, která je zprvu tupého rázu, aby se později rozvila v pikantní až lehce květinově peprný vjem. S dalšími však doušky zcela ochromí ústní dutinu a dokonce v ní ulpívá. Při mírném oteplení vzorku je sladová složka utlačena zcela a v ústech už jen dlouhá chmelová hořkost. Nasycenost vyšší. Pitelnost sotva průměrná.
  • další hodnocení – Pumpkin ale, kde jsou 2 chyby – diacetyl a také nepříliš dobré propojení sladu a chmelové hořkosti.
  • výsledná známka 4,0/10

Recenze od VÚPS:

  • aroma – Vůně kyselo nasládlá, kořeněná, dýňová, vyšší esterová, karamelová, chmelová, muškátový oříšek, lehce oxidační. 
  • vzhled – jantarovo-měděná barva, pěna hustá, vysoká a stabilní
  • chuť – Lehká stařina (oxidační), karamelová, kořeněná. Lehce nakyslá chuť.
  • pocit po napití v ústech – Říz střední až vyšší, Plnost střední se suchým dozníváním. Plnost vyvážená s hořkostí. Hořkost s příjemným charakterem.
  • celkový dojem – Velmi zajímavé pivo, se spoustou vůní a chutí. 
  • výsledná známka 38/50

Recenze od VÚPS v degustačním formuláři Cechu ke stažení zde


2. 12. 2017

Název: Divali Bitter
Pivovar: PETKOVAR 
Styl: Strong Bitter (11C)
Počáteční hustota: 14,7° P 
Alkohol: ? %
Hořkost: 45 IBU
Barva: 22 EBC 
Další popis: Silný anglický bitter na dlouhé zimní večery, chmelený Chinookem a Goldingem. Jméno dostal po indickém “vánočním” svátku Diwali, proto má i krásně oranžovou barvu a navíc aroma po kardamonu a vanilce.  

Vařeno 27. 9.; lahvováno 7. 10.

Recenze od Mora:

  • 14,7 % EPM, 5,5% alc.
  • barva – hnědě rudá, pivo čiré
    pěna – jemná, bílá, stabilní
  • vůně – dominantní kafrová (doslova pálí v nose), lehce máta, květiny, trocha vanilky
  • chuť & říz – Vjemy začínají dosti zostra a agresivně – sladové tělo nedobře rozpoznatelné – ochucení je příliš dominantní a od toho se vše odvíjí. Prakticky je potlačena pivní podstata nápoje. Pokud se pivní atributy dostanou ke slovu (slad a chmel), pak jen velmi krátce a ihned jsou doslova ubity příchutěmi. Díky tomu je pivo obtížně uchopitelné a stejně obtížně pitelné. Dojezd veledlouhý, jen s projevem ochucovadel.
  • další hodnocení –  Ochucovat je dosti obtížné, tady toho bylo opravdu hodně. Pokud je slovo bitter v názvu označením pivního stylu, pak je to zcela mimo, pokud označením projevu hořkosti chmele, tak ta je zatlučena kafrem.
  • výsledná známka 3,0/10

Recenze od VÚPS:

  • aroma – Silná vůně kardamonu, středně silná vanilka, kořeněná a esterová. Slabá alkoholová, vyšší alkoholy, kartonová.
  • vzhled – Barva načervenalá, pěna nízká, středně stabilní, čirost dobrá.
  • chuť – Silná kořeněná, středně vanilková, sladká, alkoholová. Slabě karamelová .Mírně drsný charakter hořkosti.
  • pocit po napití v ústech – Plnost nižší až střední, suché doznívání.
  • celkový dojem – Velmi zajímavý vánoční speciál.
  • výsledná známka 33/50

Recenze od VÚPS v degustačním formuláři Cechu ke stažení zde


3. 12. 2017 

Název: ALPAKA 10
Pivovar: LAMA – Domácí pivovar Zdiby
Styl:
American Pale Ale (18B)
Počáteční hustota: 10° P 
Alkohol: 5 %
Hořkost: ?
Barva: ?
Další popis: Kamarády prověřený “ejl” vařený už po několikáté. Za studena chmelený, voňavý a lehký. Je spíše na léto, ale já ho můžu pořád, tak snad zachutná i daleko zkušenějším kolegům. Uvidíme, pořád jsem ve vaření “LAMA” 🙂

Recenze od Mora:

  • 5,0% alc.
  • barva –  zlatá, pivo čiré
  • pěna – bílá, jemná, méně stabilní
  • vůně – grepová kůra, grepy, trocha máty, tropické plody
  • chuť & říz – Úvod ovocitý – nejvíce rozpoznatelný ananas. Pak trocha sušenek a nálož chmelově ovocné hořkosti – zde dominují grepy, ždibec máty, lehká zemitost a na závěr i trocha květin. Další doušky zcela potlačují sladovou složku a ještě více nechávají vyniknout ovocným chmelovým tónům. Tělo prokvašené, nasycenost střední. Dojezd veledlouhý, ovocně hořký s trochou kvasnic a ovocnou linkou. Pitelnost velmi dobrá.
  • další hodnocení – Do sucha prokvašená APA bez chuťových vad. Rozhodně není špatná, ale (ruku na srdce) ničím zvláštním ani nevyčnívá / neupoutá.
  • výsledná známka 6,0/10

Recenze od Mora v degustačním formuláři Cechu ke stažení zde

Recenze od VÚPS:

  • aroma – Chmelová citrusová, lehce hadrovitá (oxidovaný chmel, kvasnice), nakyslá, sladová, slabě esterová.
  • vzhled – Zlatavá barva s nízkou pěnou. Pěkně čiré.
  • chuť – Obilná trpkost, kyselejší, hořkost střední až vyšší, charakter hořkosti drsnější s delším dozníváním.
  • pocit po napití v ústech – Plnost nižší až střední. Suché doznívání.
  • celkový dojem – Pivo se velmi dobře pije.
  • výsledná známka 34/50

Recenze od VÚPS v degustačním formuláři Cechu ke stažení zde


4. 12. 2017

Název: Ostrovecká 13
Pivovar: Pivo Alt
Styl: Czech Premium Pale Lager (3B)
Počáteční hustota: 13,5° P 
Alkohol: 5,2 %
Hořkost: 31 IBU
Barva: 10 EBC 
Další popis: Původním záměrem bylo udělat spíše tradiční českou dvanáctku, ale nepodařilo se mi úplně přesně výpočíst odpar při chmelovaru v novém hrnci a dílo mi tak trochu zhoustlo. Po prvním ochutnání se to ale nezdá na škodu. Snad vydrží ve formě.

Recenze od Mora:

  • 13,5 % EPM, 5,2% alc.
  • barva – zlatá, pivo čiré
  • pěna – bílá, jemná, stabilní
  • vůně – slad, med, trocha kvasnic
  • chuť & říz – Úvod sladový až lehce medově nasládlý. Pozvolna se přidává chmelová hořkost, která je poměrně upozaděna. S dalšími doušky zůstává lehká nasládlost a hořkost chmele nabývá na intenzitě i lehce bylinném rázu. Dojezd o rychlém odeznění sladu a dlouhé chmelové hořkosti, která i lehounce a nevtíravě ulpívá v ústech s příjemnou kvasnicovou tečkou. Tělo plné o středním řízu. Pitelnost doslova výborná.
  • další hodnocení – Příjemně tělnatý ležák, bez vad. Gratulace domácímu sládkovi za dobře odvedenou práci.
  • výsledná známka 7,5/10

Recenze od Mora v degustačním formuláři Cechu ke stažení zde.

Recenze od VÚPS:

  • aroma – Slabý diacetyl, střední esterová, chmelová, jablečná.
  • vzhled – Vysoká hustá pěna, medovo-měděná barva, čirost velmi dobrá.
  • chuť – Sladší chuť, středně hořké, sladová chuť, slabý diacetyl, charakter hořkosti velmi příjemný.
  • pocit po napití v ústech – Slabá obilná trpkost, nižší až střední plnost.
  • celkový dojem – Pivo příjemné a vyvážené.
  • výsledná známka 41/50

Recenze od VÚPS v degustačním formuláři Cechu ke stažení zde


5. 12. 2017

Název: Nachmelená 13
Pivovar: Nanovar
Styl: Czech Premium Pale Lager (3B)
Počáteční hustota: 13 % EPM 
Alkohol: 5,2 %
Hořkost: 38 IBU
Barva: 6 EBC 
Další popis: Měkká kohoutková voda s upravenou alkalitou, humnový slad z Benešova, granulovaný ŽPČ, kvasnice VÚPS č. 95. Vařeno dvourmutovou dekokcí, 90 minut chmelovaru, čtyřikrát chmeleno (FWH, 45 min., 15 min., 5 min.), kvašeno při 10°C a syceno zamraženou mladinou. Více informací zde. 

Recenze od Mora:

  • barva – žlutě okrová, zákal
  • pěna – bílá, vysoká, stabilní
  • vůně – slad, kvasnice, chmel v pozadí
  • chuť & říz – sladově nasládlý úvod s rychlejším napojením chmelové hořkosti, která nabývá na intenzitě. Hořkost až lehce peprná, středně dlouhá. Čisté chuti. 
  • další hodnocení – Velmi slušně udělaný ležák s velmi dobrou pitelností bez chuťových vad. 
  • výsledná známka 6,5/10  

Recenze od Mora v degustačním formuláři Cechu ke stažení zde.

Recenze od VÚPS:

  • aroma – Mírně zatuchlá, esterová, jablečná, chmelová, mladinová
  • vzhled – Jantarovo-měděná barva, pěna pěkná, hustá a vysoká, kalnější vzorek.
  • chuť – Hořkost střední s příjemným charakterem a delším dozníváním. Obilná trpkost.
  • pocit po napití v ústech – Nasládlé, méně až středně plné pivo se sušším závěrem. Pivo je vyvážené.
  • celkový dojem – Osvěžující a dobré pivo
  • výsledná známka 34/50

Recenze od VÚPS v degustačním formuláři Cechu ke stažení zde


6. 12. 2017

Název: Vánoční Pšenička
Pivovar: Bezák 
Styl: Weissbier
Počáteční hustota: 12,6° P
Konečná hustota: 3° P 
Alkohol: 5,5 %
Hořkost: 18 IBU
Barva: 10 EBC 
Další popis: Více informací zde.

Recenze od Mora:

  • barva – okrová, zákal
  • pěna – bílá, velmi jemná i stabilní
  • vůně – banán, hřebíček
  • chuť & říz – obilně banánový úvod s poměrně ostrým chmelením, které však není na škodu. Dále klasický ester hřebíčku, bez kyselých tónů, trocha kvasnic. Tělo průměrně plné, nasycenost vyšší.
  • další hodnocení – Svižná pšenice plných chuťových vjemů – čisté a skvěle pitelné. Jen mírně vyšší chmelení.
  • výsledná známka 7/10

Recenze od Mora v degustačním formuláři Cechu ke stažení zde.

Recenze od VÚPS:

  • aroma – Střední hřebíčková, jarová (mydlinková), esterová a acetaldehydová. Slabá chmelová a banánová.
  • vzhled – Barva zlatavá, středně vysoká pěna, nestabilní.
  • chuť – Vyšší kyselá, střední chlebnatá, hřebíčková. Hořkost střední.
  • pocit po napití v ústech – Prázdné a suché tělo. Svíravější, trpčí.
  • celkový dojem – Hůře pitelná pšenice.
  • výsledná známka 24/50

Recenze od VÚPS v degustačním formuláři Cechu ke stažení zde


7. 12. 2017

Název: Pšenice
Pivovar: Pivovar v kuchyni
Styl: Weissbier (10A)
Počáteční hustota: 12° P 
Alkohol: 5 %
Hořkost: 15 IBU
Barva: 11 EBC 
Další popis: Dekokčně vařená pšenice. Pšenice 60%, Plzeň 38%, Carared 2%. Chmel Saphir.

Recenze od Mora:

  • barva – okrová, zákal
  • pěna – bílá, jemná, stabilní
  • vůně – banán, hřebíček, lehce máselná
  • chuť & říz – úvod banánový, lehce máselný, lehký ester hřebíčku, trocha obilnosti, kvasnice. Tělo prokvašené, nasycenost střední až lehká vodovost.
  • další hodnocení – Nebýt diacetylu a značné prokvašenosti (už nastupuje alkohol), byla by to slušně zvládnutá pšenice.
  • výsledná známka 4,5/10

Recenze od Mora v degustačním formuláři Cechu ke stažení zde.

Recenze od VÚPS:

  • aroma – Silný hřebíček a chmelová, slabá banánová, parfémová a rozpouštědla
  • vzhled – Zlatavá barva, pěna nízká a nestabilní.
  • chuť – Kyselá chuť na hraně pšeničného piva, hřebíček, hořkost nízká.
  • pocit po napití v ústech – Nižší až středně plné tělo, suché, svíravější.
  • celkový dojem – Chmelová vůně zbytečně vyšší.
  • výsledná známka 36/50

Recenze od VÚPS v degustačním formuláři Cechu ke stažení zde


8. 12. 2017

Název: Camomille Saison
Pivovar: Najbrt
Styl: Saison
Počáteční hustota: 15,68%EPM
Alkohol: 7,8 %
Hořkost: 22 IBU
Barva: –
Další popis: Vzhledem k zvýšenému alkoholu patří do skupiny super Saisonu. Odlišnost od klasiky je v přídavku heřmánku do víření. 

Recenze od Mora:

  • barva – žlutá, pivo čiré
  • pěna – velejemná, bílá, trvandlivá
  • vůně – slad, banány, lehce heřmánek
  • chuť & říz – úvod nasládle sladový, ovocně banánový. Chmel v chuti minimální, ve vůni lehce květiny. Tělo plné, nasycenost nestylově nízká, rozpoznatelná alkoholová linka. 
  • další hodnocení – Spíše silný ALE než Saison. Přes ochucení chybí klasické stylové projevy.
  • výsledná známka 5,0/10 (mimo styl)

Recenze od Mora v degustačním formuláři Cechu ke stažení zde.

Recenze od VÚPS:

  • aroma – Silná hřebíčková, střední banánová, esterová, heřmánková. Sladká vůně, lehce vanilková, slabě kořeněná a alkoholová.
  • vzhled – Čiré, zlatavé, velmi nízká stabilní pěna.
  • chuť – Nižší hořkost, heřmánek, slabě alkoholové.
  • pocit po napití v ústech – Více kyselé, nižší až střední plnost, suché, trpčí.
  • celkový dojem – Mimo styl, více do pšeničného piva.
  • výsledná známka 27/50

Recenze od VÚPS v degustačním formuláři Cechu ke stažení zde


9. 12. 2017

Název: Holub APA 13
Pivovar: Domácí pivovar Holub
Styl: American Pale Ale
Počáteční hustota: 13,5° P
Alkohol: 6 %
Hořkost: 40 IBU
Barva: 10 EBC

Recenze od Mora:

  • barva – žlutě zlatá, pivo takřka čiré
  • pěna – bílá, vysoká, jemná
  • vůně – citrusy, tropické plody, zemitost, květiny
  • chuť & říz – ovocný úvod (mango), velmi krátce sušenky, dobře napojená ovocná hořkost, dojezd dlouhý, ovocný, chmelený. Tělo plné, nasycenost sotva střední.
  • další hodnocení – Příjemně ovocitá a učesaná APA. Dobré spojení ovocných vjemů s chmelovou hořkostí.
  • výsledná známka 6,5/10  

Recenze od Mora v degustačním formuláři Cechu ke stažení zde.

Recenze od VÚPS:

  • aroma – Chmelově citrusová, zemitá, pryskyřičná. Esterová, lehce hadrovitá, mírná autolýza. Karamelová, vyšší alkoholy.
  • vzhled – Barva zlatavá, čirost dobrá, nízká pěna stabilní.
  • chuť – Citronové, mydlinkové, ovocné. Hořkost vyšší, charakter drsnější.
  • pocit po napití v ústech – Nižší až střední plnost, suché, lehce trpké.
  • celkový dojem – Pivo dobře sladěné.
  • výsledná známka 37/50

Recenze od VÚPS v degustačním formuláři Cechu ke stažení zde


10. 12. 2017

Název: LR APA
Pivovar: Zadek
Styl: APA
Počáteční hustota: 13° P
Alkohol: ?
Hořkost:
50 IBU
Barva: 12 EBC
Další popis:  Pivko dělané primárně na aroma, takže chmelovar jen ŽPČ na hořkost a po 14 dnech dán Simcoe na Dry Hop (100 g na 25 l.). Plzeňský slad 4,5kg, Caramunich II 0,2 kg, chmel ŽPČ 150 g sušený,dry hop Simcoe 100 g, kvasnice: US-05, rmut: 65°C po 70 minut.

Recenze od Mora:

  • barva – zlatá, lehký zákal
  • pěna – bílá, stabilní, jemná
  • vůně – tropické plody, grepová kůra
  • chuť & říz – úvod lehce sušenkový s okamžitým napojením intenzivní hořkosti, minimum ovocných tónů, jen zemitost a grepová kůra. Při ohřátí trocha květin. Lehké ulpívání hořkosti. Tělo prokvašené, nasycenost mírně vyšší.
  • další hodnocení – Prázdnější APA s výraznou hořkostí, minimem ovocných tónů. Již za zenitem. Jinak čistá.
  • výsledná známka 6,0/10  

Recenze od Mora v degustačním formuláři Cechu ke stažení zde.

Recenze od VÚPS:

  • aroma – Chmelově ovocná, trávová, citrusová, borovicová. Nižší esterová, vyšší jablečná.  Lehce hadrovitá.
  • vzhled – Zlatavá barva, nízká pěna, čiré.
  • chuť – Vyšší zemitá. Hořkost vysoká s drsným charakterem a dlouhým dozníváním.
  • pocit po napití v ústech – Nižší až střední plnost.
  • celkový dojem – Pivo není dobře vyladěné, až přílišná nepříjemná hořkost.
  • výsledná známka 25/50

Recenze od VÚPS v degustačním formuláři Cechu ke stažení zde


11. 12. 2017

Název: Dlouhý zimní večery #2
Pivovar: 3nohej jelen 
Styl: Oak aged robust porter (dle BJCP 2015 je to 20A American Porter)
Počáteční hustota: 15° P 
Alkohol: 6,5 %
Hořkost: 30 IBU
Barva: 65 EBC 
Další popis: Robust porter v britském střihu. Na aroma pouze lehce chmelený anglickým EKG. Dokvašovaný na chipsech z amerického dubu.

Recenze od Mora:

  • barva – ebenová s granátovým odleskem, pivo čiré, prakticky neprůhledné
  • pěna – hnědá, jemná, opadla na vrstvičku a udržela
  • vůně – hořká čokoláda, modré ovoce, mírně káva, lehký tón dřeva, lehce hřejivé
  • chuť & říz – úvod lehce sušší, čokoládový, lehká linka kakaových bobů. Ovocný projev minimální, alkohol dobře spojen s tělem. Chmel rozpoznatelný – květiny, zemitost. Dojezd lehounce hřejivý. Vjem sušší (hmatový vjem v ústech – jemná dusnost), tělo plné, nasycenost mírná, vhodně volená. 
  • další hodnocení – Výtečný kousek, harmonický, vyladěný, ukrutně pitelný.
  • výsledná známka 8,5/10  

Recenze od Mora v degustačním formuláři Cechu ke stažení zde.

Recenze od VÚPS:

  • aroma – Středně silné aroma tmavé čokolády a kakaových bobů. Slabá hadrovitá, dřevitá, esterová a rozpouštědla.
  • vzhled – Nízký stabilní povlak pěny, barva černá.
  • chuť – Hořkost střední s příjemným charakterem, lehce nakyslé a dřevité.
  • pocit po napití v ústech – Nižší plnost se suchým dozníváním.
  • celkový dojem – Pivo se velmi dobře pije.
  • výsledná známka 40/50

Recenze od VÚPS v degustačním formuláři Cechu ke stažení zde


12. 12. 2017

Název: ?
Pivovar: Domácí pivovar Čáp
Styl: Belgická IPA 
Počáteční hustota: 15° P 
Alkohol:
Hořkost: ?
Barva: 14 EBC
Další popis: Slady: plzeňský, vídeňský, mnichovský, Abeey a špaldové vločky; chmely Styrian golding, Crystal, Saaz special a Kazbek

Recenze od Mora:

  • barva – granátová, poo takřka čiré
  • pěna – bílá, jemná, opadla na vrstvičku a držela
  • vůně – květiny, banán, hroznové víno
  • chuť & říz – úvod hojně perlivý až svíravý, ne však nepříjemný. Přidává se lehká sušenka, překvapivě i s trochou obilí ….překvapivý tón banánu, hořkost střední úrovně, květiny, temný projev. Tělo plné, nasycenost střední, lehká svíravost.
  • další hodnocení – velmi zajímavé a specifické pivo, chuťově dobré, bez vad, avšak na Belgian IPA dosti agresivní chuťové projevy. 
  • výsledná známka 6,0/10 (mimo styl, ale přesto výborné)  

Recenze od Mora v degustačním formuláři Cechu ke stažení zde.

Recenze od VÚPS:

  • aroma – Silnější jablečná. Střední esterová, nasládlá, chmelová. Slabá oxidační, sušené ovoce, nahnilá jablka.
  • vzhled – Měděná barva, nízká pěna, střední čirost.
  • chuť – Dosti silic z chmele, trávová, bylinná.
  • pocit po napití v ústech – Střední plnost se suchým dozníváním a mírnou nakyslostí. Trpčí. Vyšší říz.
  • celkový dojem – Pivo není příliš vyvážené ani ve stylu.
  • výsledná známka 26/50

Recenze od VÚPS v degustačním formuláři Cechu ke stažení zde


13. 12. 2017

Název: Beetroot ALE
Pivovar: Pejr
Styl: American amber ALE (19A)
Počáteční hustota: 13° P 
Alkohol: 6,3 %
Hořkost: 45 IBU
Barva: ?
Další popis: Ejl s americkými chmely a šťávou z červené řepy

Recenze od Mora:

  • barva – ryzízově rudá, jiskrná, pivo naprosto čiré
  • pěna – narůžovělá, s většími bblinkami a krustičkou na povrchu
  • vůně – grepy, grepová kůra, řepa
  • chuť & říz – úvod sušenkový, lehce tón řepy (příjemně nevtíravé). Dobré napojení hořkosti, kde vévodí grep, trocha mučenky. Další doušky s výrazným ulpíváním hořkosti, lehce tanin mírně diacetyl. Tělo středně plné, nasycenost mírně vyšší. Hmatový vjem svíravost v ústech.
  • další hodnocení – překvapivá kombinace ejlu a červené řepy. Díky osobitosti vzorku nižší pitelnost. Pozn.: výše uvedený diacetyl o velmi nízké úrovni.
  • výsledná známka 4,5/10 

Recenze od Mora v degustačním formuláři Cechu ke stažení zde.

Recenze od VÚPS:

  • aroma – Silná bylinná, kopřivová. Středně ovocná, zemitá, chmelově konopná. Slabá vůně řepy a hadrovité.
  • vzhled – Červená barva s narůžovělou pěnou. Pěna nízká, vzorek čirý.
  • chuť – Střední až vyšší hořkost s drsným charakterem. Zemitá.
  • pocit po napití v ústech – Nižší až střední plnost, nepříjemná drsnost, trpkost.
  • celkový dojem – Až na nepříjemnou drsnost a hořkost je to zajímavé a dobré pivo.
  • výsledná známka 28/50

Recenze od VÚPS v degustačním formuláři Cechu ke stažení zde


14. 12. 2017

Název: It´s jam time!
Pivovar:
Domácí pivovar Škrabák
Styl:
 31B. Alternative Sugar Beer, základ 18.A Blond Ale
Počáteční hustota: 14° P 
Alkohol: 
6,2 %
Hořkost:
15 IBU
Barva:
10 EBC 
Další popis:
Pivo, kde je při chmelovaru použito 540 g meruňkového džemu. Více informací zde.

Recenze od Mora:

  • barva – okrová, pivo kalné
  • pěna – jemná, bílá, opadla na vrstvičku a držela
  • vůně – aroma meruňky (doslova meruňkové knedlíky)
  • chuť & říz – úvod překvapivě štiplavě chmelový, lehká linka kvasnic, meruňky a také lehká hřejivost s nastupující lihovatostí. Tělo průměrně plné, nasycenost střední, lehká hřejivost a lihovost.
  • další hodnocení – surogace jamem se jeví jako vydařená, avšak pivo je potřeba ihned zkonzumovat, jinak půjde senzorika dolů.
  • výsledná známka 5,5/10 

Recenze od Mora v degustačním formuláři Cechu ke stažení zde.

Recenze od VÚPS:

  • aroma – Středně nasládlá, ovocná, meruňková, nakyslá, octová. Slabě DMS, citrusově chmelová.
  • vzhled – Barva žlutá. Vzorek kalnější. Pěna nízká, nestabilní.
  • chuť – Doznívání meruňkové, ovocné. Hořkost nižší s příjemným charakterem.
  • pocit po napití v ústech – Nižší až střední plnost se suchým dozníváním. Nižší říz, kyselejší.
  • celkový dojem – Chutě ani vůně nejsou dobře sladěné.
  • výsledná známka 20/50

Recenze od VÚPS v degustačním formuláři Cechu ke stažení zde


15. 12. 2017

Název: Vídeňský vánoční speciál
Pivovar: Ekskrement
Styl: 7A
Počáteční hustota: 13.8 %
Alkohol: ?
Hořkost: ?
Barva: ?
Popis: Pivo vařené s domácím chmelem za čerstva zamraženým-odrůda Sládek; slady: Vídeňský,Plzeňský,CaraPils; chmely: Sládek-pelety + čerstvý zamražený; kvasnice: M84 Bohemian Lager

Recenze od Mora:

  • barva – žlutozlatá, lehký zákal
  • pěna – jemná, bílá, stabilní
  • vůně – chmelová, mírně trávová, slad v pozadí
  • chuť & říz – úvod sladový, lehce toasty, postupné napojování chmelové hořkosti zcela utlačí slad a přebírá vládu nad ústní dutinou. Další doušky opět nasládlé s temně zemitou hořkostí. Tělo průměrně plné, říz střední. Lehce ulpívá hořkost. 
  • další hodnocení – Na vídeňák nižší barva a vcelku agresivní chmelení. Jinak bez vad
  • výsledná známka 5,5/10 

Recenze od Mora v degustačním formuláři Cechu ke stažení zde.

Recenze od VÚPS:

  • aroma – Silná chmelová (neodpovídá stylu), kyselá až octová vůně, vyšší esterová, sirná, slabě sladová.
  • vzhled – Barva příliš světlá (mimo styl), nízká nestabilní pěna, čirost dobrá.
  • chuť – Kyselá chuť výrazná, středně obilná, hořkost vyšší s drsnějším charakterem.
  • pocit po napití v ústech – Nižší až střední plnost. Hůře vyvážené.
  • celkový dojem – Chuťově neodpovídá vídeňskému ležáku ani klasickému ležáku.
  • výsledná známka 15/50

Recenze od VÚPS v degustačním formuláři Cechu ke stažení zde


16. 12. 2017

Název: Indián
Pivovar: Podkrovní minipivovar Andělka
Styl: 1D. American Wheat Beer
Počáteční hustota: 14° P 
Alkohol: cca 6,0 %
Hořkost: ?
Barva: ?
Další popis: Vzhledem k tomu, že se mi podařilo rozbít hustoměr těsně před lahvováním, tak neznám FG. OG byla 1043.  Chmeleno Saphir, Hull Melon a na dry hopping Azacca.

Recenze od Mora:

  • barva – žlutěokrová, pivo kalné
  • pěna – jemná, bílá, stabilní
  • vůně – cukrový meloun, nasládlé, lehce kořeněné
  • chuť & říz – úvod lehce vodový, nasládle melounový, lehký tón jahody, chmelová hřkost spíše nenápadná, utlačená do pozadí. Lehký projev květin, mírně grep. Tělo prázdné, nasycenost vcelku nízká. 
  • další hodnocení – Je-li to opravdu American wheat, pak poměrně nenápadně chmelený. Vodovost by ani nevadila, otázkou k diskuzi je nižší nasycenost. 
  • výsledná známka 5,5/10 

Recenze od Mora v degustačním formuláři Cechu ke stažení zde.

Recenze od VÚPS:

  • aroma – Silně chmelově ovocná (meruňky) a slabě chmelově zemitá. Slabě hřebíčková, alkoholová, hadrovitá a mydlinková.
  • vzhled – Měděná barva s nízkou nestabilní pěnou.
  • chuť – Hořkost vyšší a svíravá, lehce esterové, malý říz.
  • pocit po napití v ústech – Tělo prázdné (vodnaté bez výrazu). Slabě trpké.
  • celkový dojem – –
  • výsledná známka 22/50

Recenze od VÚPS v degustačním formuláři Cechu ke stažení zde


17. 12. 2017

Název: Imperial Stout
Pivovar: Březohorský domácí pivovar 
Styl: Neudán
Počáteční hustota: 17,7° P 
Alkohol: 9 %
Hořkost: 43 IBU
Barva: 74 EBC 
Další popis: Jde o silnou variantu stoutu, kde jsem chtěl zdůraznit čokoládové tóny. A protože čokoláda se dobře jí s whisky, tak jsem upražené boby maceroval právě v irské whisky.

Recenze od Mora:

  • barva – ebenová, stěží průhedná, 
  • pěna – hnědá, s krustičkou na povrchu
  • vůně – čokoláda, kakao, lehký tón whisky, lehká kouřová linka
  • chuť & říz – zemitý tón kakaa, hařké čokolády, vjem dosti suchý. Velmi nenápadná hřejivost s tónem dřeva, možná až pryskyřice. Chmelová hořkost stěží rozpoznatelná. Vjem suchý, doslova se vám práší v ústech. Nasycenost decentní, velmi lehká, hřejivost, dlouhý dojezd. 
  • další hodnocení – Další parádní kousek, harmonický vyladěný, nebezpečně pitelný.
  • výsledná známka 8/10 

Recenze od Mora v degustačním formuláři Cechu ke stažení zde.

Recenze od VÚPS:

  • aroma – Silná čokoládová (kakaové boby) a pražená. Středně esterová. Slabě chmelová a alkoholová.
  • vzhled – Černá barva s nízkou stabilní pěnou.
  • chuť – Středně alkoholové, pražené. Slabě esterové. Nižší chmelová hořkost a obilná hořkost.
  • pocit po napití v ústech – Střední plnost se suchým dozníváním.
  • celkový dojem – Velmi povedený imperial stout.
  • výsledná známka 45/50

Recenze od VÚPS v degustačním formuláři Cechu ke stažení zde


18. 12. 2017

Název: Xmas Stout
Pivovar: Be-Brew-er
Styl: American Stout (20B)
Počáteční hustota: 16,1° P 
Alkohol: 7,3 %
Hořkost: 51 IBU
Barva: 79 EBC
Další popis: Výrazně čokoládový stout s trochou kávy v chuti. Plné a silné pivo na zimní večery, kde hraje prim hořká, vysokoprocentní čokoláda. Více na Více informací zde.

Recenze od Mora:

  • barva – ebenově rudá, pivo čiré, stěží průhledné
  • pěna – hnědá, jemná
  • vůně – viz další popis
  • chuť & říz – úvod… hořké čokolády, lehké alkoholové hřejivosti, s vnímatelnou chmelovou hořkostí, kde leze nalézt květiny a trochu grepové kůry. Hřejivý pocit, tělo plnější, nasycenost mírně vyšší, lehká svíravost.
  • další hodnocení – Zde jsem se dost natrápil, nebyl jsem schopen rozhodnout, zda je vůni je spíše DMS nebo sulfan nebo kombinace obou. V chuti však jen lehká hřejivost, zásadní vady nezjištěny. 
  • výsledná známka 3,5/10 

Recenze od Mora v degustačním formuláři Cechu ke stažení zde.

Recenze od VÚPS:

  • aroma – Silná hadrovitá. Chmelově citrusová, grepová. Středně čokoládová, kartonová, nakyslá. Nižší pražená.
  • vzhled – Černá barva s nízkou stabilní čokoládovou pěnou.
  • chuť – Střední příjemná hořkost. Chmelově citrusová. Pražená chuť.
  • pocit po napití v ústech – Střední plnost, kyselejší.
  • celkový dojem – –
  • výsledná známka 30/50

Recenze od VÚPS v degustačním formuláři Cechu ke stažení zde


19. 12. 2017

Název: Dark Elf
Pivovar: PiTy Beer
Styl: Black IPA (21B)
Počáteční hustota: 16,2° P 
Alkohol: 6,7 %
Hořkost: 64 IBU
Barva: 69 EBC
Další popis: Černé jako noc, hnědá pěna, citrusy ve vůni, výrazná hořkost v chuti, lehce doplněná mírnou sladkostí.  Další informace zde.

Recenze od Mora:

  • barva – ebenově rudá, pivo čiré, stěží průhledné
  • pěna – hnědá, jemná, stabilní
  • vůně – grep ve spojení s čokoládou, lehká zemitost, trocha květin
  • chuť & říz – úvod svěží, čokoládově grepový. Chmelová hořkost neagresivní, dobře spojená s tělem piva, harmonicky spojené. tělo průměrně plné, nasycenost střední, chutě velmi čisté. 
  • další hodnocení – Svižné pití, přímočaré, hodně pitelné pivo bez vad.
  • výsledná známka 6,0/10 

Recenze od Mora v degustačním formuláři Cechu ke stažení zde.

Recenze od VÚPS:

  • aroma – Střední chmelová, esterová, čokoládová, pražená a hadrovitá. Silná kávová.
  • vzhled – Černá barva s nízkou stabilní hnědou pěnou.
  • chuť – Hořkost střední až vyšší. V chuti esterová, rozpouštědla, pražená, kávová.
  • pocit po napití v ústech – Střední plnost se suchým dozníváním. Říz nižší. Pivo trpčí a kyselejší.
  • celkový dojem – Na Black IPU bylo ve vzorku dost pražených, kávových a čokoládových vůní a chutí.
  • výsledná známka 23/50

Recenze od VÚPS v degustačním formuláři Cechu ke stažení zde


20. 12. 2017

Název: Black Xmas
Pivovar:
Styl: Imperial Stout (20C)
Počáteční hustota: 18° P 
Alkohol: 7 %
Hořkost: 69 IBU
Barva: 147 EBC
Další popis: Solidně hutný a hořký vánoční stout. Další informace zde.

Recenze od Mora:

  • barva – černá, pivo čiré, neprůhledné
  • pěna – hnědá, vysoká s krustičkou
  • vůně – čokolád, květiny
  • chuť & říz – úvod suchý, hojně čokoládový, lehká hřejivě alkoholová linka, chmelový projev ostřejší až pikantně peprný, znatelná už lehká lihovatost. Tělo plnější, nasycenost střední, hřejivost, lihovatost. 
  • další hodnocení – Slušný stout s drobnou vadou.
  • výsledná známka 6,0/10 

Recenze od Mora v degustačním formuláři Cechu ke stažení zde.

Recenze od VÚPS:

  • aroma – Střední pražená, esterová, vyšší alkoholy, sušené švestky. Slabě čokoládová, fenolová, chmelová, hadrovitá.
  • vzhled – Černá barva s pěknou nahnědlou stabilní nízkou pěnou.
  • chuť – Středně pražená, čokoládová, esterová. Hořkost střední.
  • pocit po napití v ústech – Dost prokvašené.
  • celkový dojem – Velmi dobrý stout, který by potřeboval ještě nějakou dobu ležet.
  • výsledná známka 36/50

Recenze od VÚPS v degustačním formuláři Cechu ke stažení zde


21. 12. 2017

Název: IMOO
Pivovar: Pivovar Domča
Styl: Double Witbier
Stupňovitost: 16,7° Plato
Alkohol: 7,1%
IBU: 31
Popis: Jedná se o silnější (a vánoční) verzi Witbieru, kde byl mírně upraven recept witbieru vařeného na jaře. V tomto pivu byla ale použita opravdu čerstvá pomerančová kůra, vyšší množství koriandru a heřmánku. Na hořkost byl použit chmel Cascade. Mimo jiné, byly zde použity speciální tekuté kvasinky WLP 400, které by měly pivu dodat osvěžující kyselinku. Pivo bude mít patřičně vyšší říz slušící belgickým pivním stylům. Pivo bylo vařeno zrovna v den, kdy jsem se dozvěděl, že nás na vždy opustil účastník loňského kalendáře, proto si na něj tímto připijme.

Recenze od Mora:

  • barva – žlutě okrová, pivo kalné
  • pěna – bílá, bleskově mizí
  • vůně – obilí, kvasnice, pomeranč, heřmánek, jablečný ocet
  • chuť & říz – bohužel přehlídka pivních vad. Pokusím se je vyjmenovat všechny. Oxidační pachuť, kyselost, přítomnost vyšších alkoholů (aceton), acetyldehyd. Velmi špatně pitelné, zničené vadami. 
  • další hodnocení – Zlatá zásada hodnocení dle BJCP zní nedávat méně než 13 bodů. Měl jsem velký problém ji udržet.
  • výsledná známka 2,5/10 

Recenze od Mora v degustačním formuláři Cechu ke stažení zde.

Recenze od VÚPS:

  • aroma – Silná octová vůně. Pomerančová kůra.
  • vzhled – Kalnější zlatavá barva bez pěny s drobnými částečkami ve vznosu.
  • chuť – Nelze pozřít.
  • pocit po napití v ústech – Octové.
  • celkový dojem – Nepitelné pivo mimo styl.
  • výsledná známka 2/50

Recenze od VÚPS v degustačním formuláři Cechu ke stažení zde


22. 12. 2017

Název: Nebula
Pivovar: Domácí pivovar KOMA 
Styl: 
New England IPA (21B)
Počáteční hustota: 16° P 
Alkohol: 6,37 %
Hořkost: 56 IBU
Barva: 147 EBC
Další popis:
Slad: Pale Ale (87.5 %), Pšeničné vločky (12.5 %)
Chmel: Simcoe (Hořkost), Citra, Ekuanot, Hüll Melon (Whirlpool), Citra, Ekuanot, Azacca, HBC 342 (Dry Hop)
Kvasnice: Wyeast 1318 – London Ale III

Recenze od Mora:

  • barva – hnědě okrová, pivo kalné
  • pěna – bílá, bleskově mizící
  • vůně – citrón, grep, obilí
  • chuť & říz – Na úvod krátce sušenky, pak ihned chmelová hořkost, kde vévodí grep, citróny, lehká kyselost, trocha zatuchlosti, výrazná obilnost. Zajímavý úkaz: po cca 1 minutě odstátí zatuchlost mizí, s promícháním vzduchu se vrací. Tělo prokvašené, nasycenost mírně vyšší. 
  • další hodnocení – Nejsem s to spolehlivě odhadnou a identifikovat chyby. Jinak jen mírně vyšší obilnost. 
  • výsledná známka 4,0/10 

Recenze od Mora v degustačním formuláři Cechu ke stažení zde.

Recenze od VÚPS:

  • aroma – Vůně silně chmelově citrusová, tropická.
  • vzhled – Kalná slámová barva s nízkou stabilní pěnou.
  • chuť – Chmelově citrusová, ovocná. Hořkost střední s příjemným charakterem.
  • pocit po napití v ústech – Nižší plnost. Velmi příjemný říz.
  • celkový dojem – Skvělé pivo, které je velmi pitelné.
  • výsledná známka 47/50

Recenze od VÚPS v degustačním formuláři Cechu ke stažení zde


23. 12. 2017

Název: Desperát Equinox No.8
Pivovar: grádyš 
Styl: SMaSH IPA 21A
Počáteční hustota: 15,6° P 
Alkohol: 6,3 %
Hořkost: 60 IBU
Barva: 10 EBC 
Další popis: Single Malt and Single Hop IPA. Slad Simpsons Golden Promise, chmel Equinox, tekuté kvasnice WLP001 California Ale. Chmeleno POUZE do whirpoolu. Více informací zde.

Recenze od Mora:

  • barva – zlatá, pivo prakticky čiré
  • pěna – sněhobílá, větší bublinky, s krustičkou
  • vůně – limetka, zelená paprika, mírně papája
  • chuť & říz – začíná chmelovým tónem, kde je dominantní limetka, tóny zelené papriky, lehká zemitost. S dalšími doušky přichází lehké nasládlé sušenky a lehká pikantnost chmelu. Tělo spíše plnější, nasycenost střední, bez vad. 
  • další hodnocení – Velmi čisté pivo. Bez ohledu na EPM velmi dobrá pitelnost. Pozn.: Prvně v životě jsem v EQUINOXU nalezl tón zelené papriky. 
  • výsledná známka 7,0/10 

Recenze od Mora v degustačním formuláři Cechu ke stažení zde.

Recenze od VÚPS:

  • aroma – Silný mercaptan, hniloba. Chmelově citrusová, ovocná. Slabě alkoholická a hadrovitá.
  • vzhled – Jantarovo-zlatavá barva, pěna pěkně hustá stabilní, čirost střední.
  • chuť – Střední hořkost s drsnějším charakterem a dlouhým dozníváním. Střední zemitá, alkoholová. Slabě rozpouštědla.
  • pocit po napití v ústech – Střední plnost se suchým dozníváním. Nepříjemná svíravost.
  • celkový dojem – Vzorek s výraznější vadou.
  • výsledná známka 17/50

Recenze od VÚPS v degustačním formuláři Cechu ke stažení zde


24. 12. 2017

Název: Navoněný kapřík
Pivovar: Hop Peak
Styl: 
?
Počáteční hustota: 20 % EPM 
Alkohol: 8,1 %
Hořkost: 24 IBU
Barva: ?
Další popis:
Takovej polotmavej zahřívací ejl s vánočním kořením.

Recenze od Mora:

  • barva – rubínová, pivo čiré
  • pěna -nahnědlá, jemná, stabilní
  • vůně – vanilka, skořice, anýz, lehce cherry, perník
  • chuť & říz – úvod ostře chmelový, kdy se přidává tělo plné perníku, tóny všemožného koření, lehká hřejivost, vedle dlouhá uplívací hořkost. Tělo začíná ztrácet na plnost, roste nasycenost, lehká hřejivost a svíravost v ústní dutině. 
  • další hodnocení – Pivo by nemuselo být špatné, avšak je třeba jej rychle vypít. Pozn.: Lituji všechny, kteří se do něj pustí až 24. 12.
  • výsledná známka 5,0/10 

Recenze od Mora v degustačním formuláři Cechu ke stažení zde.

Recenze od VÚPS:

  • aroma – Vůně pendreku, badianu, vyšších alkoholů, datle.
  • vzhled – Červená barva s méně stabilní vysokou pěnou, kalnější.
  • chuť – Kořeněná, čokoládová, datlová, alkoholová. Vyšší hořkost s delším a drsnějším dozníváním.
  • pocit po napití v ústech – Plnost střední.
  • celkový dojem – Zajímavé, silně kořeněné, kterému chybí větší vyváženost s ostatními parametry.
  • výsledná známka 30/50

Recenze od VÚPS v degustačním formuláři Cechu ke stažení zde


Vyčkejte na další pokračování…

 

11 Komentáře

  • Dominik 3.12.2017 at 17:23

    Zase mi to hodnocení moc nesedí…
    Co prosím znamená ,,ovocitý”, ve slovníku spisovné češtiny nenalezeno, ani nikde jinde, nebo se snad jedná o narážku na sirup Ovocit?
    Výsledná známka je 6/10, avšak ve formuláři vychází 7,2/10 když vydělím 36 bodů padesáti možnými. Proč?
    Proč je celkový dojem (ve formuláři) 6/10, když bodování dílčích částí vychází daleko více než 60%?
    Jedná se o třetí vzorek – ALPAKA 10.

    Reply
    • tehnikovic 3.12.2017 at 18:16

      Dotaz přepošlu Morovi. Každopádně, hodnocení pivních recenzí není v poměru k formuláři Cechu (nelze dělit 36/50). Ale víc o metodice netuším… Počkáme na povolanější:)

      Reply
    • Moro 3.12.2017 at 18:26

      Ovocitý je dosti požívaný výraz pro skrnutí souboru ovocných vjemů. Netušil jsem, že jsme zde v lingvistickém kroužku a pokud (nejen mou osobou) použitý výraz ovocitý uráží, pak se omlouvám.
      Proboha – Dominiku, co sem pletete matematiku a přímou úměru k tomu? Hodnocení BJCP má jinou kontrukci než kalkulačka váženého průměru, kterou používáme na PR = nelze hledat jakoukoli souvislot.

      Reply
      • Dominik 3.12.2017 at 19:38

        Myslím, že lingvistický kroužek není na místě. Jen by bylo vhodné, aby recenze (jakákoliv recenze na cokoliv) měla určitou kulturu, pokud tedy chce být recenzí.
        Děkuji za vysvětlení významu slova ,,ovocitý”, ačkoliv je dosti používané, nikde jsem ho dosud nečetl ani neslyšel, a Google také nepomohl.
        O jiném zbůsobu hodnocení BJCP/PR jsem nevěděl.
        Pokud ale pivo má 66% za aroma, 100% za vzhled, za chuť 75%, nějaký pocit 80%, tak mu dáme celkových asi tak 60%, protože jeho pitelnost je přece velmi dobrá, voní poměrně slušně, v chuti nemáme námitek a je bez vad. Pokud někomu vadí procenta, nechť si dosadí body z degustačního formuláře.

        Reply
        • Moro 4.12.2017 at 7:32

          Ještě jednou – na PR používáme metodu váženého průměru = každá hodnota má jinou váhu ve výsledném hodnocení = na základě prosté matematiky se nelze z bodů formuláře BJCP dopočítat výsledku.

          Info o našich metodách je zde:

          http://pivnirecenze.cz/163-jak-postupujeme-pri-hodnoceni-piva-na-skale-1-10

          Reply
        • davidec 26.12.2017 at 16:00

          Slovo “ovocitý” se myslím používá i u hodnocení vína atd. Není to asi úplně slovníkový výraz, ale setkal jsem se s ním už mnohokrát.

          Reply
          • Vojta 9.2.2018 at 7:06

            Zdravím, i na Atlasu piv se běžně používá výraz “ovocitý” ve smyslu obecnější alternativy pojmu “ovocný” (kterýžto dle mého příliš navádí směrem k českému ovoci).
            Rovněž se na AP používá metoda váženého průměru (ač jsou tam kategorie ještě “populárnější” a méně odborné).
            Troufám si totiž řícit, že koneckonců jde u piva hlavně o chuť, tudíž ta by měla mít největší váhu. Už jsem pil hodně piv, která vizuálně vypadala nádherně i pěkně voněla, ale chuť byla sotva prostřední. A pardon, ale já nejdu večer na pivo, abych se na něj koukal (nebo k němu jen čichal) 😀

  • Moro 3.12.2017 at 18:27

    Překlep – konstrukci – omlouvám se.

    Reply
  • Michal (piTy beer) 24.12.2017 at 14:19

    Ahoj, budou doplněny I recenze z VÚPS?
    Díky a veselé vánoce všem, pivka byly super!

    Reply
    • tehnikovic 24.12.2017 at 19:56

      Postupne se na tom pracuje (viz prvni vzorky), ale urychlim to….

      Reply
      • Michal (piTy beer) 25.12.2017 at 13:56

        Díky moc, nechci tě o svátcích honit, jen jsem nedočkavej 😀

        Reply

Napsat komentář: tehnikovic Cancel Reply