Adventní kalendář 2019

Předsevzetí se mají plnit. Resp. je dobré, když se podaří splnit alespoň nějaké.

Jedním z těch letošních bylo obnovení tradice domovarnického adventního kalendáře, který loni nebyl uskutečněn z důvodu, že jsem se na to vyprdnul a pak mi to bylo líto, celý advent jsem chodil kolem ledničky jak mlsný pes, vzpomínal, jaké to bylo fajne dát si každý den jiné domácí pivo, usedavě plakal a byl mrzutý.

Ánžto jsem to pro letošek nechtěl opakovat, Přijal jsem hned záhy po skončení adventu rozhodnutí, že na další kalendář se vrhnu, jak jen to půjde.

O co vlastně jde?

Myšlenka adventního kalendáře je dobře popsána v článcích k předchozím ročníkům 2016 a 2017. Ve zkratce jde o to, že si 24 domovarníků vymění plody své práce tak, aby vzniklo 26 krabic po 24 vzorcích, od každého jeden. Následně si je vzájemně hodnotí. Aby hodnocení mělo štábní kulturu, 25. krabici obdrží k odbornému hodnocení Moro z Pivních recenzí, 26. krabice putuje k laskavému posouzení do Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského.

O výsledky hodnocení se s vámi podělíme níže. Zatímco Moro hodnotí poměrně svědomitě, k zahájení akce 1.12. nemáme od VÚPS zatím žádné informace, ale to věřím, že bude brzy napraveno.

Co je letos jinak?

Letos je jinak to, že se mi zdá celá akce dost toporná…

Především jsem si lehce začal všímat toho, že na kalendář nemám tolik času, co bych chtěl, resp. že ho nemám v době, kdy bych ho potřeboval. Odboural jsem tedy celoroční Büro, kdy se skupina domlouvala, kdo co bude vařit. To se nám ovšem poměrně krutě vymstilo, neboť obsah lahve je celkem důležitý údaj pro hodnocení (a na etiketách není vždy uveden).

Dále je jinak to, že máme poměrně dost nováčků, což asi chtělo trochu citlivější přístup při organizaci.

V průběhu organizace se nám vyrojila možnost testovat kalendář i v Plzeňském pivovaru, což chvíli vypadalo, že bude krabic 27. Tuto variantu ale zazdilo to, že 27. krabice nebyla fyzicky k dispozici a někteří už dodali svá piva v nižším počtu.

Letos je jinak i to, že se nám nepodařilo nalepit čísílka na políčka zcela ideálně a některé kalendáře jsou zrcadlově otočené. Když jsem to zjistil, už byly některé kalendáře u svých majitelů, takže máme převodní tabulku.

Závěrem je jinak i to, že lví podíl práce svedla Markéta. Zdá se, že když se ještě naučí obsluhovat domovarnické fórum, můžu jít do zaslouženého domovarnickoadventního důchodu…

Co je uvnitř:


1.12.2019

Název: Sezónní okouzlení
Pivovar: “JEDNO”
Styl: 31A: Alternative Grain Beer (žitný saison)
Počáteční hustota (ve °P): 13,6 °P
Alkohol: 6,5 % obj.
Hořkost: 24 IBU
Barva: ?? EBC
Další popis: Pivo je ještě navíc lehce obarvené řepou, aby se dosáhlo růžové barvy (řepa v malé míře snad i příjemně podporuje zemitost chmele).

Recenze od Mora:

  • Aroma – sladěná, lehce peprná, velice mírně (!) sirná, nasládlost, květiny (9/12)
  • Vzhled – barva oříškově zlatá, pivo čiré, pěna bílá, opadla na vrstvičku a držela (3/3)
  • Chuť – na úvod příjemná perlivost, lehká peprnost až pikantnost. Slad, obilí, květinový chmel (16/20)
  • Pocit po napití v ústech – tělo plnější, nasycenost značná peprnost s dlouhým dojezdem (5/5)
  • Celkový dojem – velmi příjemný kousek, dobře odvedená práce. Velmi lehkou vadu bych si dovolil odpustit (8/10)
  • výsledné bodování  41/50, známka ?/10

Recenze od Mora v degustačním formuláři Cechu ke stažení zde.

Recenze od VÚPS:

  • BUDE DOPLNĚNO
  • aroma –
  • vzhled – 
  • chuť – 
  • pocit po napití v ústech –
  • celkový dojem – 
  • výsledná známka

Recenze od VÚPS v degustačním formuláři Cechu 

Recenze od Panelu Prazdroj:

  • Aroma – fenolové (hřebíče) (9/12)
  • Vzhled – narůžovělé (3/3)
  • Chuť – vyvážené, je patrná červená řepa, lehce zemité (15/20)
  • Pocit po napití v ústech – mírně rušivé doznívání s přítomností zemité chuti (4/5)
  • Celkový dojem – celkově příjemné, použití suroviny ovlivňující barvu a částečně chuť není uvedeno na etiketě (8/10)
  • Výsledná známka 39/50

Recenze od Panelu Prazdroj v degustačním formuláři Cechu ke stažení zde


2. 12. 2019

Název: India Pale Lager
Pivovar: Hasák
Styl: India Pale Lager
Počáteční hustota: 13 °P
Alkohol: 5%
Hořkost: 35 IBU
Barva: 10 EBC
Další popis: Chmel: Premiant, El Dorado, Citra; Slad: Plzeňský, Vídeňský, Melanoidní, Carapils; Kvasnice: W34/70

Recenze od Mora:

  • Aroma – citrónová kůra, grepy, květiny (6/12)
  • Vzhled – barva zlatá, pivo čiré, pěna bílá a řidší (3/3)
  • Chuť – na úvod krátce slad, rychlé napojení chmele, který dlouze ulpívá v ústní dutině (12/20)
  • Pocit po napití v ústech – tělo prázdnější. říz mírně vyšší, lehká a pořád tolerovatelná svíravost (4/5)
  • Celkový dojem – bohužel větší vliv chyby a osobně bych si ještě pohrál s chmely (6/10)
  • výsledné bodování  31/50, známka ?/10

Recenze od Mora v degustačním formuláři Cechu ke stažení zde.

Recenze od VÚPS:

  • BUDE DOPLNĚNO
  • aroma –
  • vzhled – 
  • chuť – 
  • pocit po napití v ústech –
  • celkový dojem – 
  • výsledná známka

Recenze od VÚPS v degustačním formuláři Cechu 

Recenze od Panelu Prazdroj:

  • Aroma – černý rybíz (catty), tropické ovoce, čerstvě posekaná tráva (FCG), vůně celkově lehce nasládlá (10/12)
  • Vzhled – OK (3/3)
  • Chuť – ulpívající, trávové v doznívání (15/20)
  • Pocit po napití v ústech – příliš ulpívá, jinak OK (5/5)
  • Celkový dojem – na IPL přechmelené, charakter směřuje spíš k ALE než k ležáku (7/10)
  • Výsledná známka 40/50

Recenze od Panelu Prazdroj v degustačním formuláři Cechu ke stažení zde


3. 12. 2019

Název: Vánoční Pohlazení
Pivovar: Bezák
Styl: IPA
Počáteční hustota: 15,6 °P
Alkohol: 6.9
Hořkost: 52 IBU
Barva: 27 EBC

Recenze od Mora:

  • Aroma – perník, citro Cola, lehce sirná povidla (7/12)
  • Vzhled – barva rubínově hnědá, pivo čiré, pěna okrová, řidší (3/3)
  • Chuť – úvod štiplavý, hojně nasycený, lehká citrónová kyselost , tuna koření, perník, povidla. Chmel ostřejší, lehce peprný. (10/20)
  • Pocit po napití v ústech – tělo prokvašené, nasycenost značná, mírná svíravost (3/5)
  • Celkový dojem – mírné rozpaky, dle mého soudu vysoké dávky koření. Pitelnost nižší (5/10)
  • výsledné bodování  28/50, známka ?/10

Recenze od Mora v degustačním formuláři Cechu ke stažení zde.

Recenze od VÚPS:

  • BUDE DOPLNĚNO
  • aroma –
  • vzhled – 
  • chuť – 
  • pocit po napití v ústech –
  • celkový dojem – 
  • výsledná známka

Recenze od VÚPS v degustačním formuláři Cechu 

Recenze od Panelu Prazdroj:

  • Aroma – skořice, koriandr, vysoké estery, na pozadí (8/12)
  • Vzhled – OK (3/3)
  • Chuť – nechmelový charakter hořkosti vlivem koření, vysoká sladkost (14/20)
  • Pocit po napití v ústech – lehce nevyrovnané (4/5)
  • Celkový dojem – celkově překombinované, koření převládá, není chmelové aroma (7/10)
  • Výsledná známka 36/50

Recenze od Panelu Prazdroj v degustačním formuláři Cechu ke stažení zde


4. 12. 2019

Název: We Kill The Flame No.2
Pivovar: Grádyš
Styl: 21B. Specialty IPA (Black Rye IPA)
Počáteční hustota: 17.5 °P
Alkohol: 7.4%
Hořkost: 64 IBU
Barva: 70 EBC
Další popis: Černá žitná IPA obsahující 2 druhy žitných sladů. Chmelená Citrou a Amarillem. Nižší hořkost, nižší chmelové aroma, vysoká pitelnost (asi)

Recenze od Mora:

  • Aroma – čokoláda, trocha tmavého ovoce, lehká peprnost, květiny (8/12)
  • Vzhled – barva ebenová, neprůhledná, pěna okrová, jemná, opadla na vrstvičku a držela (3/3)
  • Chuť – od počátku spojení chmele a tónů praženého sladu, vjem chvíli hořký, pak krátce nasládlý, čokoláda, mléčná čokoláda, konec pikantní, až peprný chmel (15/20)
  • Pocit po napití v ústech – tělo středně plné, snad až příliš nasycenost (3/5)
  • Celkový dojem – Drobná chyba, nějak jsem nebyl schopen identifikovat atribut Rye. Asi se utopil ve chmelu a čokoládě. (6/10)
  • výsledné bodování  35/50, známka ?/10

Recenze od Mora v degustačním formuláři Cechu ke stažení zde.

Recenze od VÚPS:

  • BUDE DOPLNĚNO
  • aroma –
  • vzhled – 
  • chuť – 
  • pocit po napití v ústech –
  • celkový dojem – 
  • výsledná známka

Recenze od VÚPS v degustačním formuláři Cechu 

Recenze od Panelu Prazdroj:

  • Aroma – kořenité, chmelové (10/12)
  • Vzhled – OK (3/3)
  • Chuť – vyvážené, chutné (18/20)
  • Pocit po napití v ústech – OK (5/5)
  • Celkový dojem – velmi povedené pivo (9/10)
  • Výsledná známka 45/50

Recenze od Panelu Prazdroj v degustačním formuláři Cechu ke stažení zde


5. 12. 2019

Název: Last days of summer
Pivovar: piTy beer
Styl: 18B. American Pale Ale
Počáteční hustota: 12.5 °P
Alkohol: 5.3%
Hořkost: 43 IBU
Barva: 14 EBC
Další popis: Chmel: Citra, Azacca; kvasnice: Fermentis US-05; bohužel nevoní tak, jak jsem si představoval a trochu se mi tam dostala oxidace. Snad to nebude úplně zkažené.

Recenze od Mora:

  • Aroma – tropické plody, citróny, květiny (9/12)
  • Vzhled – barva oříšková, pivo čiré, pěna jemná, bílá (3/3)
  • Chuť – na úvod trocha sušenek, lehce karamel, prudký nástup chmelové hořkosti s tóny bylin, na konci až lehce borovice, možná ananas (15/20)
  • Pocit po napití v ústech – tělo středně plné, nasycenost vyšší (4/5)
  • Celkový dojem – slušná APA, bez vad, pitelnost dobrá
  • výsledné bodování  38/50, známka ?/10

Recenze od Mora v degustačním formuláři Cechu ke stažení zde.

Recenze od VÚPS:

  • BUDE DOPLNĚNO
  • aroma –
  • vzhled – 
  • chuť – 
  • pocit po napití v ústech –
  • celkový dojem – 
  • výsledná známka

Recenze od VÚPS v degustačním formuláři Cechu 

Recenze od Panelu Prazdroj:

  • Aroma – stará, nízká chmelová (7/12)
  • Vzhled – OK (3/3)
  • Chuť – vyšší kyselá (15/20)
  • Pocit po napití v ústech – Stará chuť (4/5)
  • Celkový dojem – pivo bez vad, pravděpodobně starší vzorek (8/10)
  • Výsledná známka 37/50

Recenze od Panelu Prazdroj v degustačním formuláři Cechu ke stažení zde


6. 12. 2019

Název: Witbier
Pivovar: Nanovar
Styl: 24A. Witbier
Počáteční hustota: 11 °P
Alkohol: 4%
Hořkost: 15 IBU
Barva: 6 EBC
Další popis: Recept naplánovaný pro PHC 2019 jsem si nejprve vyzkoušel v Kostelci (3. místo) a Litomyšli (2. místo). Na PHC pak ale nakonec nic moc (10. místo).

Recenze od Mora:

  • Aroma – citrusy, koriandr, heřmánek (10/12)
  • Vzhled – barva bledá, okrově žlutá, pivo čiré (3/3)
  • Chuť – vše, co je popsáno ve vůni, dobré spojení (15/20)
  • Pocit po napití v ústech – osvěžující, prázdnější tělo, vysoká nasycenost (4/5)
  • Celkový dojem – hodně dobrý Witt, kterému by slušelo, aby byl zkonzumován dříve (8/10)
  • výsledné bodování  40/50, známka ?/10

Recenze od Mora v degustačním formuláři Cechu ke stažení zde.

Recenze od VÚPS:

  • BUDE DOPLNĚNO
  • aroma –
  • vzhled – 
  • chuť – 
  • pocit po napití v ústech –
  • celkový dojem – 
  • výsledná známka

Recenze od VÚPS v degustačním formuláři Cechu 

Recenze od Panelu Prazdroj:

  • Aroma – OK, hřebíček více než estery (10/12)
  • Vzhled – OK (3/3)
  • Chuť – svěží, vyvážené (17/20)
  • Pocit po napití v ústech – lehké, nižší nasycení (4/5)
  • Celkový dojem – příjemné pivo, v rámci stylu je očekávané vyšší nasycení (9/10)
  • Výsledná známka 43/50

Recenze od Panelu Prazdroj v degustačním formuláři Cechu ke stažení zde


7. 12. 2019

Název: Mosaic Ale
Pivovar: Károvský běžák
Styl: American Pale Ale
Počáteční hustota: 12,7 °P
Alkohol: 5,6%
Hořkost: 38 IBU
Barva: 11 EBC
Další popis: Single Hop Mosaic

Recenze od Mora:

  • Aroma – mango, pecky, borovice (8/12)
  • Vzhled – barva žlutě zlatá, pivo čiré, sněhobílá pěna, jemná (3/3)
  • Chuť – na úvod chmel, lehká svíravost, pak tropické plody, méně nápadný slad (13/20)
  • Pocit po napití v ústech – lehce svíravý, nasycenost dosti vysoká (4/5)
  • Celkový dojem – hodně nasycená APA s více prokvašeným tělem (7/10)
  • výsledné bodování  35/50, známka ?/10

Recenze od Mora v degustačním formuláři Cechu ke stažení zde.

Recenze od VÚPS:

  • BUDE DOPLNĚNO
  • aroma –
  • vzhled – 
  • chuť – 
  • pocit po napití v ústech –
  • celkový dojem – 
  • výsledná známka

Recenze od VÚPS v degustačním formuláři Cechu 


8. 12. 2019

Název: Žitné pivo
Pivovar: Domácí pivovar Cerhenice
Styl: 27, Historical beer, Roggenbier
Počáteční hustota: 1049 (12 °P)
Alkohol: ?%
Hořkost: 19 IBU
Barva: 34 EBC
Další popis: slad: plzeňský, vlastní žitný, pale Ale, Carabohemia, pražený ječmen; chmel: Hallertauer Mittelfrüh; kvasnice: svrchní MS-6

Recenze od Mora:

  • Aroma – banány, lehká štiplavost (6/12)
  • Vzhled – barva bledý eben, pěna vysoká, chuchvalcovitá, lehce okrová (3/3)
  • Chuť – na úvod banány, lehce karamel, možná i káva, štiplavý chmel až peprného projevu (11/20)
  • Pocit po napití v ústech – obrovská nasycenost a perlivost, prokvašené tělo (3/5)
  • Celkový dojem – nemohl jsem se zbavit dojmu, že se kvasilo kvasnicemi na pšenici. Až po lehkém odpočinutí se projevily typické tóny žita (5/10)
  • výsledné bodování  28/50, známka ?/10

Recenze od Mora v degustačním formuláři Cechu ke stažení zde.

Recenze od VÚPS:

  • BUDE DOPLNĚNO
  • aroma –
  • vzhled – 
  • chuť – 
  • pocit po napití v ústech –
  • celkový dojem – 
  • výsledná známka

Recenze od VÚPS v degustačním formuláři Cechu 


9. 12. 2019

Název: Amarillo/Cascade
Pivovar: KOBRS
Styl: IPA
Počáteční hustota: 16,8 °P
Alkohol: +- 8%
Hořkost: ?
Barva: ?
Další popis:

Recenze od Mora:

  • Aroma – grep, pomelo, tropické plody, lehká zemitost (11/20)
  • Vzhled – barva hnědě zlatá, pivo čiré, pěna vysoká, vydatná, stabilní (3/3)
  • Chuť – úvod lehce nasládlý, trocha karamelu, pak nálož chmelu, ovocitých tónů (17/20)
  • Pocit po napití v ústech – tělo plnější, nasycenost mírně vyšší (5/5)
  • Celkový dojem – Čistá plná IPA, které není co vytknout (8/10)
  • výsledné bodování  44/50, známka 7,5/10

Recenze od Mora v degustačním formuláři Cechu ke stažení zde.

Recenze od VÚPS:

  • BUDE DOPLNĚNO
  • aroma –
  • vzhled – 
  • chuť – 
  • pocit po napití v ústech –
  • celkový dojem – 
  • výsledná známka

Recenze od VÚPS v degustačním formuláři Cechu 


10. 12. 2019

Název: Atlantic #2
Pivovar: Karolina
Styl: 21B; Specialty IPA (White IPA)
Počáteční hustota: 14,3 °P
Alkohol: 5,3%
Hořkost: 57 IBU
Barva: 10 EBC
Další popis:

Recenze od Mora:

  • Aroma – trocha grepů, byliny, obilí (5/12)
  • Vzhled – barva bledší, okrově zlatá, pivo čiré, avšak na dně vydatná vrstva kvasnic (cca půl cm) (1/3)
  • Chuť – nástup zemitý, až lehce zatuchlý, zastřený, kvasnice dosti výrazné, hořkost vnímatelná, ovocitost minimální (8/20)
  • Pocit po napití v ústech – v ústech svíravost až hrubost, tělo prokvašené, nasycenost vysoká (2/5)
  • Celkový dojem – možná jsem měl smůlu a vyšla na mě jedna z posledních lahví. Vysoké množství kvasnic začalo zřejmě tropit neplechu (2/10)
  • výsledné bodování  18/50, známka 3,5/10

Recenze od Mora v degustačním formuláři Cechu ke stažení zde.

Recenze od VÚPS:

  • BUDE DOPLNĚNO
  • aroma –
  • vzhled – 
  • chuť – 
  • pocit po napití v ústech –
  • celkový dojem – 
  • výsledná známka

Recenze od VÚPS v degustačním formuláři Cechu 


11. 12. 2019

Název: Černý Anton V2
Pivovar: Tlustivar
Styl: Černý ležák
Počáteční hustota: 13 °P
Alkohol: 5,5%
Hořkost: 37 IBU
Barva: 80 EBC
Další popis: Chmel: Premiant, ZPČ; Slad: Plzeňský, Mnichov 2, Vídeň, Caraffa 2, Pražený ječmen; Kvasnice W34/70

Recenze od Mora:

  • Aroma – máslo, v pozadí trocha čokolády (3/12)
  • Vzhled – barva ebenová, pivo čiré, pěna hnědá, méně stabilní (3/3)
  • Chuť – úvod bych označil jako notné připálený, kdy tento vjem utláčí do pozadí vše ostatní, kávu i čokoládu (6/20)
  • Pocit po napití v ústech – není to příliš příjemné ani libé (1/5)
  • Celkový dojem – příliš upražený ječmen? (2/10)
  • výsledné bodování  15/50, známka 3/10

Recenze od Mora v degustačním formuláři Cechu ke stažení zde.

Recenze od VÚPS:

  • BUDE DOPLNĚNO
  • aroma –
  • vzhled – 
  • chuť – 
  • pocit po napití v ústech –
  • celkový dojem – 
  • výsledná známka

Recenze od VÚPS v degustačním formuláři Cechu 

Pozn: mám pocit, že jsou v degustačních arších od Mora prohozená čísla 11 a 12.


12. 12. 2019

Název: Kumpán
Pivovar: Vlastowski
Styl: 13B; British Brown Ale
Počáteční hustota: 12,7 °P
Alkohol: 5%
Hořkost: 33 IBU
Barva: 25 EBC
Další popis:

Recenze od Mora:

  • Aroma – slad, toffee (10/12)
  • Vzhled – barva oříškově hnědá, pivo čiré, pěna nižší (3/3)
  • Chuť – úvod sladěný, příjemně nasládlý, s nenápadnou, ale rozpoznatelnou hořkostí, která je aromatického projevu (15//20)
  • Pocit po napití v ústech – příjemné a doslova krémově hladké pití (5/5)
  • Celkový dojem – nemám co vytknout (8/10)
  • výsledné bodování  41/50, známka 7/10

Recenze od Mora v degustačním formuláři Cechu ke stažení zde.

Recenze od VÚPS:

  • BUDE DOPLNĚNO
  • aroma –
  • vzhled – 
  • chuť – 
  • pocit po napití v ústech –
  • celkový dojem – 
  • výsledná známka

Recenze od VÚPS v degustačním formuláři Cechu 

Pozn: mám pocit, že jsou v degustačních arších od Mora prohozená čísla 11 a 12.


13. 12. 2019

Název: Citramas
Pivovar: Mikropivovar Zadek
Styl: IPA
Počáteční hustota: 14,5 °P
Alkohol: cca 6%
Hořkost: 45 IBU
Barva: 8 EBC
Další popis: Snaha byla o slabší IPU s výrazným citrusovým aroma. E-shop sliboval super Citra extrakt pro úžasné aroma a chuť. Bohužel tomu tak není.

Recenze od Mora:

  • Aroma – citrón, citrónová kůra (6/12)
  • Vzhled – barva žlutohnědě zlatá, lehký zákal, pěna bílá, řidší (2/3)
  • Chuť – Slad minimální, ovocitá hořkost střední úrovně s dominujícím tónem citrónové kůry (11/20)
  • Pocit po napití v ústech – vyšší nasycenost, prokvašené tělo (3/5)
  • Celkový dojem – prázdné tělo až lehká vodovost a taky lehká oxidace (5/10)
  • výsledné bodování  27/50, známka 4,5/10

Recenze od Mora v degustačním formuláři Cechu ke stažení zde.

Recenze od VÚPS:

  • BUDE DOPLNĚNO
  • aroma –
  • vzhled – 
  • chuť – 
  • pocit po napití v ústech –
  • celkový dojem – 
  • výsledná známka

Recenze od VÚPS v degustačním formuláři Cechu 

Účastník nedodal popis svého výrobku


14. 12. 2019

Tento den máme z provozních důvodů (nedostatek lahví) dvě verze. Hlavní je kyseláč, dva kalendáře mají APU. Do testu šel kyseláč.

Název: Belgian Sour Ale – třešně a rybíz
Pivovar: Pivo Alt
Styl: 23B; Fruit lambic
Počáteční hustota: 11,5 °P
Alkohol: 4,8%
Hořkost: 5,4 IBU
Barva: 6  EBC
Další popis: původně to byla dvojvárka – z půlky jsem udělal klasický Berliner weisse, z druhé půlky tento belgický kyseláč kvašený Belgian Sour Mix 1 (White labs). Ovoce je ze zahrádky. Syceno dextrozou, tak se nebojte trochu větší sedliny.

Druhý vzorek (APA)

Název: Jelen APA
Pivovar: Pivo Alt
Styl: 18B; American Pale Ale
Počáteční hustota: 13,3 °P
Alkohol: 5,6%
Hořkost: 50 IBU
Barva: 21  EBC
Další popis: chtěl jsem udělat Jelen IPA z Pivařky, ale trochu mi utekla stupňovitost, takže je to taková spíš Jelen APA

Recenze od Mora k hlavnímu vzorku:

  • Aroma – zelené jablko, rybíz (11/12)
  • Vzhled – barva růžová, pivo čiré, pěna bílá, bleskově zmizela (3/3)
  • Chuť – příjemná kyselost střední úrovně s tóny rybízu, třešní, zeleného jablka (16/20)
  • Pocit po napití v ústech – tělo prázdnější, nasycenost by mohla být i vyšší (5/5)
  • Celkový dojem – velice pěkný kyseláč. Jen poznámka (nezahrnuto do hodnocení) – hůř se nalévalo, kvasnice se vznášely v pivu
  • výsledné bodování  43/50, známka 7,5/10

Recenze od Mora v degustačním formuláři Cechu ke stažení zde.

Recenze od VÚPS:

  • BUDE DOPLNĚNO
  • aroma –
  • vzhled – 
  • chuť – 
  • pocit po napití v ústech –
  • celkový dojem – 
  • výsledná známka

Recenze od VÚPS v degustačním formuláři Cechu 


15. 12. 2019

Název: RYE IPA No. 1
Pivovar: Skochovický CORGI
Styl: 21B; Specialty IPA (Rye IPA)
Počáteční hustota: 14 °P
Alkohol: 6%
Hořkost: 46 IBU
Barva: 13 EBC
Další popis: 25% žitný slad

Recenze od Mora:

  • Aroma – grep, grepová kůra (9/12)
  • Vzhled – barva oříšková, pivo takřka čiré, pěna bílá s krustičkou na povrchu (3/3)
  • Chuť – úvod ihned chmelový, grepový až pikantní. Vjem těla minimální, žito přesto rozpoznatelné (14/20)
  • Pocit po napití v ústech – vysoká nasycenost, prokvašené tělo, lehká svíravost (4/5)
    • Celkový dojem – chuťově čisté, bez vad, jistě by to chtělo robustnější tělo (6/10)
  • výsledné bodování  36/50, známka 7/10

Recenze od Mora v degustačním formuláři Cechu ke stažení zde.

Recenze od VÚPS:

  • BUDE DOPLNĚNO
  • aroma –
  • vzhled – 
  • chuť – 
  • pocit po napití v ústech –
  • celkový dojem – 
  • výsledná známka

Recenze od VÚPS v degustačním formuláři Cechu 


 

16. 12. 2019

Název: Buchtovo Lázeňské Pivo
Pivovar: BLP
Styl: asi ALE
Počáteční hustota: 12 °P
Alkohol: Jo
Hořkost: Taky
Barva:
Další popis: na etiketu jsem napsal všechny suroviny. Díky za citlivý a shovívavý přístup:)

Recenze od Mora:

  • Aroma – citón, limeta (5/12)
  • Vzhled – barva spíše okrově zlatá, zákal, pěna bílá, nestabilní (2/3)
  • Chuť – od počátku vydatná agresivní hořkost, chmel zemitý, ovocné atributy minimální (8/20)
  • Pocit po napití v ústech – tělo velmi prázdné, prokvašené až vodové, v ústech lehká svíravost (2/5)
  • Celkový dojem – hořká voda, bohužel; kvasinky skoro vše už spotřebovaly (3/10)
  • výsledné bodování  20/50, známka 4/10

Recenze od Mora v degustačním formuláři Cechu ke stažení zde.

Recenze od VÚPS:

  • BUDE DOPLNĚNO
  • aroma –
  • vzhled – 
  • chuť – 
  • pocit po napití v ústech –
  • celkový dojem – 
  • výsledná známka

Recenze od VÚPS v degustačním formuláři Cechu 


17. 12. 2019

Název: Smoked Stout AKP
Pivovar: Spojilský Maxík
Styl: 15C; Irish Extra stout
Počáteční hustota: 15 °P
Alkohol: 6,4%
Hořkost: 38 IBU
Barva: 80 EBC
Další popis: Vařeno 21.9.2019, do sudu stočeno 1.10.2019. Nuceně syceno. Stáčeno 13.11.2019 pod protitlakem. Recept: zde

Recenze od Mora:

  • Aroma – kouř, uzenina trocha čokolády (10/12)
  • Vzhled – barva ebenová, pivo neprůhledné, pěna nahnědlá, stabilní, s krustičkou na povrchu (3/3)
  • Chuť – suchost, čokoláda, trocha kávy, upozaděný chmel (17/20)
  • Pocit po napití v ústech – suchost (nepráší se mi v hubě), suchost, suchost (5/5)
  • Celkový dojem – suchý stout s rauch tóny, palec nahoru (8/10)
  • výsledné bodování  43/50, známka 8/10

Recenze od Mora v degustačním formuláři Cechu ke stažení zde.

Recenze od VÚPS:

  • BUDE DOPLNĚNO
  • aroma –
  • vzhled – 
  • chuť – 
  • pocit po napití v ústech –
  • celkový dojem – 
  • výsledná známka

Recenze od VÚPS v degustačním formuláři Cechu 


18. 12. 2019

Popis chybí

Název: Červánek
Pivovar: Podkrovní minipivovar Andělka
Styl: Weizen
Počáteční hustota:
Alkohol: –
Hořkost: –
Barva: 
Další popis: –

Recenze od Mora:

  • Aroma – obilí, banány (6/12)
  • Vzhled – barva okrově zlatá, nepatrně zákal, pěna sněhobílá, velejemná (3/3)
  • Chuť – úvod obilný, kvasnicový, pak banány, lehká kyselina, chmel nenápadný (11/20)
  • Pocit po napití v ústech – vyšší nasycenost, prázdnější tělo (5/5)
  • Celkový dojem – zabijte mě, ale cítím tam zelené okurky (salátovky) jinak by to byl slušný a lehký weizen (4/10)
  • výsledné bodování  29/50, známka 4,5/10

Recenze od Mora v degustačním formuláři Cechu ke stažení zde.

Recenze od VÚPS:

  • BUDE DOPLNĚNO
  • aroma –
  • vzhled – 
  • chuť – 
  • pocit po napití v ústech –
  • celkový dojem – 
  • výsledná známka

Recenze od VÚPS v degustačním formuláři Cechu 


19. 12. 2019

Název: Vienna Christmas Lager
Pivovar: Ekskrement
Styl: 7A
Počáteční hustota: 13,8 °P
Alkohol: 5,5 %
Hořkost: 30 IBU
Barva: 25 EBC
Další popis: Slad: Vídeň,Plzeň,Melanoidní, CaraRed, při scezování se mi barva zdála příliš světlá, tak jsem do vyslazování hodil hrst čoko sladu, což se ve finále neukázalo jako dobrý nápad; Chmel:Sládek, Saaz Late; Kvasnice: W34/70; vařeno 15.9.2019 falešnou dekokcí(1rmut), kvašeno při 10°C, stáčeno se zbytkovým cukrem.

Recenze od Mora:

  • Aroma – lehce DMS, lehce karamel (6/12)
  • Vzhled – barva oříškově hnědá, pivo čiré, pěna bílá, nižší (3/3)
  • Chuť – úvod lehce čokoládový, karamel, trocha chlebové kůrky, chmel velice příjemný s květinovými tóny (11/20)
  • Pocit po napití v ústech – tělo středně plné, říz mírně vyšší, příjemné, krémovité (4/5)
  • Celkový dojem – překvapila čokoláda, kterou jsem si dodatečně potvrdil i na etiketě. Pivu to nepříliš prospělo. Škoda! (6/10)
  • výsledné bodování  30/50, známka 5,5/10

Recenze od Mora v degustačním formuláři Cechu ke stažení zde.

Recenze od VÚPS:

  • BUDE DOPLNĚNO
  • aroma –
  • vzhled – 
  • chuť – 
  • pocit po napití v ústech –
  • celkový dojem – 
  • výsledná známka

Recenze od VÚPS v degustačním formuláři Cechu 


20. 12. 2019

Název: Irish Dry Stout 
Pivovar: Těhníkovi – pivovar v kuchyni
Styl: 15B; Irish stout
Počáteční hustota: 13 °P
Alkohol: 4 %
Hořkost: 37 IBU
Barva: 183 EBC
Další popis: Moje pivo:) Mno, přípravy nebyly úplně důsledné, průběh kvašení a ležení při nejlepší vůli rozpačitý. Očekával jsem, že to bude spíš tragický příběh, takže výsledek příjemně překvapil. Soudím, že touha piva nepříliš prokvašovat stála i za nevalným dojmem z pěny.

Sypání: 3 kg Pale Ale, 250 g CaraAroma, 250 g Praž ječmen, 500 g ječné vločky;

Chmel: Kent Golding;

Rmutování: jednokroková infuze

Recenze od Mora:

  • Aroma – hořká čokoláda, ždibec kávy (10/12)
  • Vzhled – barva ebenová, pivo neprůhledné, pěna bledá, řídká, jarová (doslova) (2/3)
  • Chuť – suchá čokoláda, tóny čokolády, Kofila, káva, chmel nenápadný, ale rozpoznatelný (16/20)
  • Pocit po napití v ústech – suchost, hořkost, čokoláda (5/5)
  • Celkový dojem – pěkný stout. Pohraj si s tou pěnou a budeš King (7/10)
  • výsledné bodování  40/50, známka 7/10

Recenze od Mora v degustačním formuláři Cechu ke stažení zde.

Recenze od VÚPS:

  • BUDE DOPLNĚNO
  • aroma –
  • vzhled – 
  • chuť – 
  • pocit po napití v ústech –
  • celkový dojem – 
  • výsledná známka

Recenze od VÚPS v degustačním formuláři Cechu 


21. 12. 2019

Název: Veselé Vánoce všem Kukům
Pivovar: Strašnický zrzek
Styl: na lahvi píšu APA, ale koukal jsem do stylů a je to spíš American IPA, i když na spodní hranici hořkosti
Počáteční hustota: 15 °P
Alkohol: 5,8 %
Hořkost: Nevím proč sem napsal na láhev 23, když všechny výpočty se pohybují okolo 38 IBU
Barva: 26 EBC podle mého oka
Další popis: Prosím neukamenujte mě. Hledám se ve výpočtech. Diversity, HBMap, Beer Smith zkouším a doplňuji. Výsledky různé.

Slady: 6 kg Pale Ale, 1 kg Mnichov I, 1 kg Mnichov II, 0,5 kg Melanoid, 0,25 kg CaraAroma
Chmely: 40 g Chinook (60 min), 20 g Amarillo (5 min), 20 g Cascade (5 min),
Výsledná mladina 36 l rozdělena na cca 24 l a 12 l
Pro AKP19 24l US05 11,5 g (bal) 30 g Amarillo (Dry hop)
Druhá část 12 l US04, ale to je vedlejší

15.9. vařeno infuze “vystírka” 55°C, 68°C 60min, 78°C 20min
23.9. sudováno (nucené sycení 1,1 bar 5°C)
9.11. lahvováno protitlakem

Recenze od Mora:

  • Aroma – karamel, lehce síra, tmavé plody (7/12)
  • Vzhled – barva granátová, pivo čiré, pěna okrová, nízká (3/3)
  • Chuť – karamel, sušenky, ovocná marmeláda (asi švestky) – neplést s povidly, chmel ostřejší, zemitý, hojnost grepů (12/20)
  • Pocit po napití v ústech – tělo průměrně plné, nasycenost vyšší, lehká svíravost (3/5)
  • Celkový dojem – vada jen lehce, dosti prokvašené tělo. Osobně bych více chmelil. (6/10)
  • výsledné bodování  31/50, známka 6/10

Recenze od Mora v degustačním formuláři Cechu ke stažení zde.

Recenze od VÚPS:

  • BUDE DOPLNĚNO
  • aroma –
  • vzhled – 
  • chuť – 
  • pocit po napití v ústech –
  • celkový dojem – 
  • výsledná známka

Recenze od VÚPS v degustačním formuláři Cechu 


22. 12. 2019

Název: PineApple
Pivovar: Lončák
Styl: – (?Sour?)
Počáteční hustota: 11,5 °P
Alkohol: +- 6 %
Hořkost: 20 IBU
Barva: 2 EBC
Další popis: Další info: 20% ananasové šťávy přidáno do kádě po 3 dnech primáru.

Recenze od Mora:

  • Aroma – kyselý, kvasničný, panenské jablíčko, lehce meruňky (8/12)
  • Vzhled – barva zakalený okr, pěna nulová, bleskově mizící (1/3)
  • Chuť – Slad, jablka, kyselina ovocná, příjemná, chmel nevnímatelný (15/20)
  • Pocit po napití v ústech – vysoká perlivost, středně plné tělo (půl cm vrstva kvasnic u dna), doslova opar a závoj (5/5)
  • Celkový dojem – vzhled děs, chuťově paráda (8/10)
  • výsledné bodování  37/50, známka 6,5/10

Recenze od Mora v degustačním formuláři Cechu ke stažení zde.

Recenze od VÚPS:

  • BUDE DOPLNĚNO
  • aroma –
  • vzhled – 
  • chuť – 
  • pocit po napití v ústech –
  • celkový dojem – 
  • výsledná známka

Recenze od VÚPS v degustačním formuláři Cechu 


23. 12. 2019

Název: American Stout AKP
Pivovar: Black Raven
Styl: 20B – American Stout
Počáteční hustota: 14 °P
Alkohol: 5,7 %
Hořkost: 62 IBU
Barva: 67 EBC
Další popis: –

Recenze od Mora:

  • Aroma – máslo, Kofila, mléčná čokoláda, ždibec kávy (5/12)
  • Vzhled – barva ebenová s rudými odlesky, pivo čiré, takřka neprůhledné (3/3)
  • Chuť – čokoláda, instantní káva až…. , chmelení utopeno v pozadí (7/20)
  • Pocit po napití v ústech – vjem sušší, nasycenost střední (2/5)
  • Celkový dojem – nepovedené, rozházené, neharmonické. Na American Stout málo chmele (4/10)
  • výsledné bodování  21/50, známka 4/10

Recenze od Mora v degustačním formuláři Cechu ke stažení zde.

Recenze od VÚPS:

  • BUDE DOPLNĚNO
  • aroma –
  • vzhled – 
  • chuť – 
  • pocit po napití v ústech –
  • celkový dojem – 
  • výsledná známka

Recenze od VÚPS v degustačním formuláři Cechu 


24. 12. 2019

Název: Doppelbock AK19P
Pivovar: Pilous
Styl: 9A – Doppelbock
Počáteční hustota: 17,5 °P
Alkohol: 7,1 %
Hořkost: 28 IBU
Barva: 29 EBC
Další popis: Miluju spodně kvašená piva a pokud chci nějaký speciál, tak bock je pro mne nejlepší volbou. Tento vzorek je třetí verzí v pořadí, tentokrát vařený poprvé dekokcí. Pivo je postavené na většinovém podílu dvouřadého mnichovského sladu a jemném chmelení chmelem Saaz Late.

Recenze od Mora:

  • Aroma – modré plody (10/12)
  • Vzhled – barva hnědá, pivo čiré, pěna okrová, jemná (3/3)
  • Chuť – nasládlá chuť, karamel, ovocné tóny – fíky, modré ovoce (17/20)
  • Pocit po napití v ústech – hladké krémové tělo, delikátní říz (5/5)
  • Celkový dojem – příjemný Bock, ovocitý, mám radost (8/10)
  • výsledné bodování  43/50, známka 8/10

Recenze od Mora v degustačním formuláři Cechu ke stažení zde.

Recenze od VÚPS:

  • BUDE DOPLNĚNO
  • aroma –
  • vzhled – 
  • chuť – 
  • pocit po napití v ústech –
  • celkový dojem – 
  • výsledná známka

Recenze od VÚPS v degustačním formuláři Cechu


 

Žádný komentář

Napiš komentář