Adventní kalendář 2020

Takže zase po roce, přicházejí Vánoce. Respektive advent, což je důležitější.

Letos už už to vypadalo, že náš „Pražský domovarnický kalendář opět nedopadne“. Celé léto jsem bádal nad tím, jak koncept vytunit a přinést do něj něco nového. Dumal jsem tak dlouho, až se léto překlopilo do podzimu. Do dost pokročilého podzimu.

Podmínky pro kalendář jsem si ještě „vylepšil“ rekonstrukcí kuchyně, a tedy i „pivovaru“.

Takže jsem někdy ve druhé, třetí dekádě října usoudil, že není potřeba nutit sebe i ostatní do relativně vyžilého konceptu kalendáře, který nepřináší nic nového. Stáhnul jsem se do své ulity a čekal, až celé přejde.

Ulita mi ale poskytla bezpečí pouze domnělé, protože na její skořepinu výhružně zaklepalo několik e-mailů, jakže to teda s tím kalendářem letos vypadá aneb jak pravil jeden z účastníků (Grádyš) „Jsou věci, které můžete odkládat, ale nakonec vás stejně doženou. Zubaře, zkoušky, daně, smrt… a poslední roky i adventní kalendář.“

Nedalo se nic dělat. Nedbaje pokročilého data musel jsem konat.

O co vlastně jde?

Myšlenka adventního kalendáře je dobře popsána v článcích k předchozím ročníkům 2016 a 2017. Ve zkratce jde o to, že si 24 domovarníků vymění plody své práce tak, aby vzniklo 26 krabic po 24 vzorcích, od každého jeden. Následně si je vzájemně hodnotí. Aby hodnocení mělo štábní kulturu, 25. krabici obdrží k odbornému hodnocení Moro z Pivních recenzí, 26. krabice putuje k laskavému posouzení do Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského.

Výsledky testování budou u jednotlivých piv.

Co je letos jinak?

Na rozdíl od loňska je letos jinak to, že akce pocitově tak nějak lépe odsýpá a nezaznamenávám výrazné obtíže v organizaci. Máme sice pár nováčků, ale jinak je družstvo účastníků složené z ostřílených matadorů. Snad proto už všichni víme, o co běží a jak tomu pomoci ke zdaru. Takže velké díky všem účastníkům za hladký průběh akce.

Co je uvnitř?

1. 12. 2020

Název: Slámový ležák 13
Pivovar: Dobrá Kára
Styl: Ležák
Počáteční hustota (ve °P): 13 °P
Alkohol: 5,1 % obj.
Hořkost: 35 IBU
Barva: 9,62 EBC
Další popis: Scezováno přes ječnou slámu

Recenze od Mora:

  • Aroma – máslo, chmel (6/12)
  • Vzhled – barva zlatá, pivo čiré, pěna bílá, jemná, stabilní (3/3)
  • Chuť – zpočátku slad, trocha lehké nasládlosti, pak napojení chmele, který je jemně peprný (12/20)
  • Pocit po napití v ústech – po sladu vyšší říz, dlouhá vydatná, peprná hořkost (4/5)
  • Celkový dojem – bylo by to v pohodě, až na ten diacetyl (6/10)
  • výsledné bodování  31/50

Recenze od VÚPS:

  • Aroma – med, chmel (10/12)
  • Vzhled – (3/3)
  • Chuť – nakyslá (12/20)
  • Pocit po napití v ústech – na 13 prázdné (4/5)
  • Celkový dojem – lépe voní, než chutná (7/10)
  • výsledné bodování  36/50

2. 12. 2020

Název: Lake Placed Ale
Pivovar: Károvský běžák
Styl: Pale Ale
Počáteční hustota (ve °P): 12 °P
Alkohol: 5 % obj.
Hořkost: 37 IBU
Barva: 16 EBC
Další popis: American Pale Ale s českými chmely Sládek a Kazbek. Hluboké vody křišťálově čistého Károvského jezera, na jehož dně pivo čekalo na jedinečnou příležitost zazářit v adventním kalendáři, pomohly stvořit světový unikát, který doporučuji vychutnat při západu

Recenze od Mora:

  • Aroma – zelenina, zatím trocha grepu (5/12)
  • Vzhled – barva bledá, okrová, pivo takřka čiré, pěna bílá, jemná, opadla na vrstvičku a držela (3/3)
  • Chuť – na úvod lehce sušenky, nasládlost a chmel, nejvýraznější je citronový projev (11/20)
  • Pocit po napití v ústech – nasycenost střední, dojezd krátký (4/5)
  • Celkový dojem – Když pominu vadu, tak bych to tipnul na nedobře rozklíčovaný slad (5/10)
  • výsledné bodování  28/50

Recenze od VÚPS:

  • Aroma – hodně sladové, málo chmelené (5/12)
  • Vzhled – rychle padá pěna (3/3)
  • Chuť – vyrovnaná, méně esterů (16/20)
  • Pocit po napití v ústech – (4/5)
  • Celkový dojem – chybí aroma – jen sladová (7/10)
  • výsledné bodování  35/50

3. 12. 2020

Název: Zrzka z Bruselu
Pivovar: Spojilský Maxík
Styl: Belgian Dubbel
Počáteční hustota (ve °P): 14,5 °P
Alkohol: 6,2 % obj.
Hořkost: 23,5 IBU
Barva: 35 EBC
Další popis: V květnu jsem měl jet na pivní výlet do Bruselu… Tak aspoň takto: https://www.homebrewmap.com/cs/blogs/309-recept-zrzka-z-bruselu

Recenze od Mora:

  • Aroma – troška medu, možná oříšky, koření? koriandr (9/12)
  • Vzhled – barva granátová, pivo takřka čiré, pěna bílá, řidší, méně stabilní (3/3)
  • Chuť – úvod nasládlý, lehce štiplavý, s kořenným doprovodem (15/20)
  • Pocit po napití v ústech – krémové, lehce hřejivé, dlouhé, nasycenost možná až vysoká (4/5)
  • Celkový dojem – spokojenost, bez vad, jen rušil snad až vysoký říz (5/10)
  • výsledné bodování  38/50

Recenze od VÚPS:

  • Aroma – hřebíček, karamel, slad (12/12)
  • Vzhled – moc světlé na double (2/3)
  • Chuť – karamel, slad, nakyslé, hřebíček, obilná (18/20)
  • Pocit po napití v ústech – hřejivá (5/5)
  • Celkový dojem – chybí aroma – jen sladová (9/10)
  • výsledné bodování  46/50

4. 12. 2020

Název: APA#5
Pivovar: Kostelák
Styl: 10A – American Pale Ale
Počáteční hustota (ve °P): 12,2 °P
Alkohol: 4,8 % obj.
Hořkost: 40 IBU
Barva: 12,5 EBC
Další popis: Chmely: Amarillo, Azacca, Most (5min. + WH); Slady: Pale Ale, Pšeničný (10%), Cookie (10%), Kyselý (1%); Kvasnice: LalBrew® BRY-97, vařeno 3.11.2020

Recenze od Mora:

  • Aroma – máslo naprosto dominantní, trocha nasládlosti (3/12)
  • Vzhled – barva tmavá zlatá, lehký zákal, pěna bílá, nízká (3/3)
  • Chuť – nasládlost sladu, ostré napojení chmelové hořkosti, která ulpívá (6/20)
  • Pocit po napití v ústech – nasycenost střední, lehká svíravost (2/5)
  • Celkový dojem – Dosti poškozené pivo, kdy defekt skoro vše překryl (4/10)
  • výsledné bodování  18/50

Recenze od VÚPS:

  • Aroma – kouřovo/připálená, chmel, sladová, karamelová (8/12)
  • Vzhled – (3/3)
  • Chuť – chmelová, připálená, ovocná, nakyslá, karamel, “desinfekce – trochu” (13/20)
  • Pocit po napití v ústech – trpká (4/5)
  • Celkový dojem – (8/10)
  • výsledné bodování  36/50

5. 12. 2020

Název: #19
Pivovar: Fixovo pivo
Styl: Black IPA
Počáteční hustota (ve °P): 14,1 °P
Alkohol: 5,7 % obj.
Hořkost: 53 IBU
Barva: težko říct EBC
Další popis:  

Recenze od Mora:

  • Aroma – grep, grepová kůra, troška ananasu, lehce zelenina (8/12)
  • Vzhled – barva hnědá, pivo čiré, pěna takřka bílá, jemná, řídká (3/3)
  • Chuť – úvod trocha kávy, ždibec čokolády, lehce tóny čokolády Kofila, chmelová hořkost dobře napojená (10/20)
  • Pocit po napití v ústech – nasycenost vyšší (3/5)
  • Celkový dojem – Ubral bych na řízu a body srážím za DMS (5/10)
  • výsledné bodování  29/50

Recenze od VÚPS:

  • Aroma – pražená, kyselá káva, oxidovaný chmel (8/12)
  • Vzhled – není black, moc světlé! (1/3)
  • Chuť – kyselé i sladké, pražená, připálená, chmelová potlačená (7/20)
  • Pocit po napití v ústech – trpká silně (2/5)
  • Celkový dojem – (4/10)
  • výsledné bodování  36/50

6. 12. 2020

Název: Hýňovo Ležák 12
Pivovar: Hýňovo Pivko
Styl: Ležák
Počáteční hustota (ve °P): 12 °P
Alkohol: 5 % obj.
Hořkost: 40 IBU
Barva: 6 EBC
Další popis: Hořký Ležák

Recenze od Mora:

  • Aroma – zelenina, lehce papírovina (3/12)
  • Vzhled – barva bledě žlutá, pivo čiré, pěna bílá, vcelku stabilní (3/3)
  • Chuť – nástup sladový, obilný, estery z pluch (7/20)
  • Pocit po napití v ústech – dokážu-li si odmyslet vady, pak prázdné tělo, s razantní až tupou hořkostí (2/5)
  • Celkový dojem – Tady se toho bohužel nepovedlo více, po mírném ohřátí vzorku v degustační sklenici vystoupil i lehký diacetyl, jako nejzásadnější vadu vidím oxidaci a trpkost (asi pluchy) (2/10)
  • výsledné bodování  17/50

Recenze od VÚPS:

  • Aroma – chmel, kyselá – octová, zatuchlá (4/12)
  • Vzhled – (3/3)
  • Chuť – obilná, chmel, rozpouštědla (7/20)
  • Pocit po napití v ústech – trpká, velmi drsná hořkost, chybí říz (2/5)
  • Celkový dojem – (3/10)
  • výsledné bodování  19/50

7. 12. 2020

Název: Scottish heavy
Pivovar: “JEDNO”
Styl: Scottish heavy
Počáteční hustota (ve °P): 9,8 °P
Alkohol: 3 % obj.
Hořkost: 15 IBU
Barva: nepočítám EBC
Další popis: Sladové, suché pivo. Stout se švestkami, višněmi a kakaovými boby. Velmi výrazné ovoce a stout zcela potlačen.

Recenze od Mora:

  • Aroma – čokoláda, kakao, višeň (10/12)
  • Vzhled – barva ebenová, neprůhledná, lehký zákal, pěna růžově hnědá, jemná (3/3)
  • Chuť – úvod sušší, kávový, kakaový, lehká kyselost višní, chmelová hořkost kdesi v pozadí (13/20)
  • Pocit po napití v ústech – tělo prázdnější, nasycenost nižší (4/5)
  • Celkový dojem – Na tento vzorek jsem se těšil, ale višeň s sebou přinesla kyselost, která mi ve stoutu dost vadí. Příště bych asi nahradil višněmi nakládanými v alkoholu (6/10)
  • výsledné bodování  36/50

Recenze od VÚPS:

  • Aroma – Acetaldehyd, pražené, mladé pivo (6/12)
  • Vzhled – (2/3)
  • Chuť – mladé pivo, kvasnice, ocet, sladké (5/20)
  • Pocit po napití v ústech – (3/5)
  • Celkový dojem – (4/10)
  • výsledné bodování  20/50

8. 12. 2020

Název: Vánoční speciál
Pivovar: Bezák
Styl: Vánoční APA
Počáteční hustota (ve °P): 14,7 °P
Alkohol: 6,1 % obj.
Hořkost: 38 IBU
Barva: 30 EBC
Další popis: Vanilka a Karamom

Recenze od Mora:

  • Aroma – všemožné koření, nejvíce asi skořice, trocha perníku (6/12)
  • Vzhled – barva oříšková, lehký zákal, pěna nahnědlá, vysoká, vydatná (2/3)
  • Chuť – úvod spíše sladový, s tunou koření, pak chmelová hořkost, která je zemitá a temná (9/20)
  • Pocit po napití v ústech – v ústech dominuje štiplavost a na mě až spousty skořice(nebo skořicová kůra), která svojí až pálivostí snižuje pitelnost (3/5)
  • Celkový dojem – pivo bez vad, bez mučení se přiznám, že to není můj šálek kávy (5/10)
  • výsledné bodování  25/50

Recenze od VÚPS:

  • Aroma – anýz, citrusová, zázvor, kvasnicová (11/12)
  • Vzhled – pěkný (3/3)
  • Chuť – nakyslé, svíravé, nevyvážené (13/20)
  • Pocit po napití v ústech – trpkost (3/5)
  • Celkový dojem – nevyvážené v chuti a vůni (6/10)
  • výsledné bodování  20/50

9. 12. 2020

Název: New Praskolesy ležák
Pivovar: Ekskrement
Styl: 3B
Počáteční hustota (ve °P): 11,8 °P
Alkohol: 4,7 % obj.
Hořkost: 55 IBU
Barva: 13 EBC
Další popis: Vařeno 24.10.2020

Recenze od Mora:

  • Aroma – zelenina, trocha chmele v pozadí (6/12)
  • Vzhled – barva zlatá, pivo čiré, pěna jemná, bílá, méně stabilní (3/3)
  • Chuť – úvod sladový, pozvolné napojení chmelové hořkosti, trocha zemitých tónů (13/20)
  • Pocit po napití v ústech – říz střední, chmelovost středně dlouhá (3/5)
  • Celkový dojem – pěkný ležák, kde naštěstí DMS nezničila pivo (6/10)
  • výsledné bodování  31/50

Recenze od VÚPS:

  • Aroma – tabák, chmelové (6/12)
  • Vzhled – (3/3)
  • Chuť – rozpouštědla, chmel, sladová (10/20)
  • Pocit po napití v ústech – trpká (3/5)
  • Celkový dojem – (5/10)
  • výsledné bodování  27/50

10. 12. 2020

Název: Přísňák
Pivovar: Pivovar Kobrs
Styl: IPA
Počáteční hustota (ve °P): 14 °P
Alkohol: 6,5 % obj.
Hořkost: 88 IBU
Barva: 10 EBC
Další popis: Přísnější IPA

Recenze od Mora:

  • Aroma – mandarinka, grep, mučenka (11/12)
  • Vzhled – barva hnědě zlatá, pivo čiré, pěna bílá, nízká (3/3)
  • Chuť – brutálně ovocný nástup, hořkost doplněná sušenkami (15/20)
  • Pocit po napití v ústech – hořkost ochromí ústa, příjemná svíravost, dlouhý vjem (4/5)
  • Celkový dojem – IPA – volume doprava, pitelnost výborná, surovina se jistě nešetřilo (8/10)
  • výsledné bodování  42/50

Recenze od VÚPS:

  • Aroma – chmel (starý chmel – nažluklé) (7/12)
  • Vzhled – (3/3)
  • Chuť – silná chmelová, silně hořká (14/20)
  • Pocit po napití v ústech – trpká drsná hořkost (3/5)
  • Celkový dojem – (7/10)
  • výsledné bodování  34/50

11. 12. 2020

Název: Tipsy Xmas Saison
Pivovar:
Styl: Saison
Počáteční hustota (ve °P): 16 °P
Alkohol: 8 % obj.
Hořkost: 32 IBU
Barva: 12 EBC
Další popis: Vanocni žitno-pšeničný saison

Recenze od Mora:

  • Aroma – kvasnice, obilí, lehce banán (11/12)
  • Vzhled – barva oranžovo okrová, zákal, pěna nízká, jemná, bílá (3/3)
  • Chuť – na úvod vysoká perlivost, kvasnice, obilí, pomeranč(pomerančová kůra), v krku pepř (18/20)
  • Pocit po napití v ústech – suché, perlivé, příjemně svíravé (4/5)
  • Celkový dojem – velká spokojenost, čisté, bez vad, nápadité, paráda (9/10)
  • výsledné bodování  45/50

Recenze od VÚPS:

  • Aroma – hřebíček, banán, koriandr (10/12)
  • Vzhled – (2/3)
  • Chuť – dosti hořká, suché doznívání (18/20)
  • Pocit po napití v ústech – trpká drsná hořkost (5/5)
  • Celkový dojem – (9/10)
  • výsledné bodování  44/50

12. 12. 2020

Název: Sláinte!
Pivovar: Podkrovní mikropivovar Andělka
Styl: Irish Red Ale
Počáteční hustota (ve °P): –
Alkohol: –
Hořkost: –
Barva: –
Další popis: –

Recenze od Mora:

  • Aroma – máslo, jahody (4/12)
  • Vzhled – barva hnědě rubínová, pivo kalné, pěna nahnědlá, nízká (2/3)
  • Chuť –  úvod sušenkový, bohužel s velmi lehkou kyselostí, lesní plody, zbytky karamele, chmel zastřený, upozaděný  (8/20)
  • Pocit po napití v ústech – nízká nasycenost, lehká svíravost (2/5)
  • Celkový dojem – Tady se toho bohužel nepovedlo víc, k diacetylu bych přidal díky nízké, ale dobře rozpoznatelné kyselosti i nějakou kontaminaci (4/10)
  • výsledné bodování  20/50

Recenze od VÚPS:

Není k dispozici.


13. 12. 2020

Název: Sněhová desítka
Pivovar: Hasák
Styl: Ležák
Počáteční hustota (ve °P): 9,5 °P
Alkohol: 3,7 % obj.
Hořkost: 35 IBU
Barva: 8 EBC
Další popis: Vobyčejný pivo na hašení žízně

Nevím, jestli je k tomuhle pivu potřeba nějaká pohádka…nebo jo? Tak alespoň tu o vzniku jména Sněhová desítka… Takže milé děti, vyčůrat, pomodlit a otvírák do ruky… Byl jednou jeden prosincový brew day, lehce mrzlo, právě začal padat ranní sníh. A jak se z nebe snášeli první sněhové vločky, vnukly mi svou lehkostí myšlenku, uvařit hodně lehký a hlavně hodně pitelný ležák. Prostě úplně obyčejný pivo na hašení žízně, k práci na baráku nebo ke knedlíkům a kachně. Takže žádný hluboký myšleny o řízu, pěně, hořkosti, plnosti a smyslu života a šup s ním zalejt suchý hrdlo! Na zdraví!

Jo to jméno… vařím venku, na terase, v mrazu, vedru, dešti, vichru, prostě za každého počasí. No a tenkrát začal padat první sníh…

Recenze od Mora:

  • Aroma – chmelová (11/12)
  • Vzhled – barva žlutě zlatá, pivo čiré, pěna bílá, vyšší, vydatná (3/3)
  • Chuť – od prvního napití svižný, dominantní chmel, slad utopený kdesi v pozadí (18/20)
  • Pocit po napití v ústech – říz střední, hořkost dlouhá (5/5)
  • Celkový dojem – parádní, čistá desítka, bez vad (9/10)
  • výsledné bodování  46/50

Recenze od VÚPS:

  • Aroma – kvasnice, chlebová, sladová převažuje nad chmelovou (11/12)
  • Vzhled – (3/3)
  • Chuť – obilná, vyvážená, ovocná (17/20)
  • Pocit po napití v ústech – trpká (4/5)
  • Celkový dojem – (9/10)
  • výsledné bodování  44/50

14. 12. 2020

Název: Světlá 12
Pivovar: Buchtův Lázeňský Pivovar
Styl: Ležák
Počáteční hustota (ve °P): 12 °P
Alkohol: – % obj.
Hořkost: – IBU
Barva: – EBC
Další popis: Vařil jsem na poslední chvíli, aby bylo něco do kalendáře

Recenze od Mora:

  • Aroma – lehce jablíčka, slad, chmel (5/12)
  • Vzhled – barva hnědě zlatá, pivo čiré, pěna bílá, řídká, nestabilní (3/3)
  • Chuť – slad, trocha jablek, chmelová hořkost zprvu nenápadná, pak o střední intenzitě středně dlouhá (11/20)
  • Pocit po napití v ústech – říz střední, spíše však nižší (3/5)
  • Celkový dojem – Acetaldehyd v chuti i ve vůni, při degustaci na hraniční úrovni, ještě více a bylo by pivo značně znehodnoceno (5/10)
  • výsledné bodování  27/50

Recenze od VÚPS:

  • Aroma – kvasnicová – silná, rozpouštědla (7/12)
  • Vzhled – nehezká čirost, kusy kvasnic (2/3)
  • Chuť – chmel, slad, karamel (9/20)
  • Pocit po napití v ústech – prázdné, bez řízu, trpká (3/5)
  • Celkový dojem – (5/10)
  • výsledné bodování  26/50

15. 12. 2020

Název: Hocus Pocus Helloween No.6
Pivovar: grádyš
Styl: New Seltschanek Rye Pumpkin Strong Ale®
Počáteční hustota (ve °P): 16,6 °P
Alkohol: 7,4 % obj.
Hořkost: 40 IBU
Barva: 29 EBC
Další popis: Dýňové pivo bez jakéhokoliv “Pumpkin Pie” koření. Kořenitost dodána žitnými slady. Chmeleno Styrian Kolibri. Podrobné informace zde: https://www.fotozapisnik.eu/gradys/piva/1324/hocus-pocus-helloween-no-6

Recenze od Mora:

  • Aroma – zelenina, lehký tón režné pálenky (7/12)
  • Vzhled – barva granátová, pivo takřka čiré, pěna nahnědlá, bleskově zmizela (3/3)
  • Chuť – na úvod řádná porce žita, pak lehce květiny, možná borůvka, možná černý bez (tady si nejsem jistý), spíš bych se klonil k té borůvce (14/20)
  • Pocit po napití v ústech – nasycenost střední, příjemná štiplavost v ústní dutině (4/5)
  • Celkový dojem – Příjemné pití, škoda, že je přítomna pivní vada (7/10)
  • výsledné bodování  35/50

Recenze od VÚPS:

  • Aroma –ovocná, dýně, žl. meloun, karamel, meruňky (12/12)
  • Vzhled – (3/3)
  • Chuť – sirupová, sladová, nakyslá (16/20)
  • Pocit po napití v ústech – hřejivá, olejovitá (5/5)
  • Celkový dojem – (8/10)
  • výsledné bodování  44/50

Stažení protokolů:

Od Mora zde

Od VUPS zde


Název: Co se doma našlo
Pivovar: Bezák
Styl: Cascadian Dárk Ale
Počáteční hustota (ve °P): 15,2 °P
Alkohol: 6,4 % obj.
Hořkost: 30 IBU
Barva: 36 EBC
Další popis: Co se doma našlo


 

Název: Oatmeal Porter
Pivovar: Domácí pivovar KOMA
Styl: Oatmeal Porter
Počáteční hustota (ve °P): 13,3 °P
Alkohol: 5,12 % obj.
Hořkost: 33 IBU
Barva: 46 EBC
Další popis: https://drive.google.com/file/d/1JUm-zPu7qfKPRcGap7cqsX0sdp4KhLcv/view?usp=sharing


Název: Pitchus Germánský
Pivovar: Duo Pitchus Company
Styl: Polotmavý ležák
Počáteční hustota (ve °P): 12 °P
Alkohol: 4,67 % obj.
Hořkost: 45 IBU
Barva: 25,5 EBC
Další popis: … nám to chutná…


 

 

Název: Líbez
Pivovar: Karolina
Styl: 30A – Spice beer
Počáteční hustota (ve °P): 13 °P
Alkohol: 5 % obj.
Hořkost: 14 IBU
Barva: 26 EBC
Další popis: Polotmavý ejl kořeněný lípou, bezem a citrusovou kůrou.


Název: Cream Ale
Pivovar: Martolas Brewing Co.
Styl: Cream Ale
Počáteční hustota (ve °P): 12 °P
Alkohol: 4,3 % obj.
Hořkost: 19 IBU
Barva:  EBC
Další popis: Cream ale vařený z hybridních amerických kvasnic od Whitelabs. Jedna se o směs spodních a svrchních kvasnic. Je to trosku méně prokvašené než bych chtěl, doufám ze bud chutnat.


Název: Hefeweizen
Pivovar: Nanovar
Styl: 10A Weissbier
Počáteční hustota (ve °P): 11 °P
Alkohol: 5 % obj.
Hořkost: 20 IBU
Barva: 6 EBC
Další popis: Původně to měl být American Wheat na Žejdlík, ale ten recept se mi nezdál. A opravdu, to co z něho vzniklo je prostě německý weissbier.


Název: Pilátor
Pivovar: Pilous
Styl: Doppelbock
Počáteční hustota (ve °P): 20 °P
Alkohol: 8,3 % obj.
Hořkost: 27 IBU
Barva: 17 EBC
Další popis: Čest a sláva Paulánským mnichům za tento pivní styl… Vařeno dekokčně na dva rmuty, Slady – převažující Mnichovský I. s drobným přídavkem Plzeňského a pšeničného, Chmel – Saaz Comfort, Kvasnice – W34/70.


Název: Sekal
Pivovar: Pivo Alt
Styl: Rye IPA
Počáteční hustota (ve °P): 14,5 °P
Alkohol: 6 % obj.
Hořkost: 55 IBU
Barva: 20 EBC
Další popis: Slady pale ale a caramel rye, chmeleno magnum a simcoe, i za studena, ale jen zlehka. Cílem bylo neschovat žitnou chuť a vůni, což se podařilo. Na příště bych dal méně karamelového sladu.


Název: Irish Dry Stout
Pivovar: Pivovar v kuchyni
Styl: 15B; Irish Stout
Počáteční hustota (ve °P): 13 °P
Alkohol: 4,2 % obj.
Hořkost: 38 IBU
Barva: 70 EBC
Další popis: Pokusil jsem se o “reparát” minulého ročníku. Byla mi vytknuta kvalita pěny. Myslím, že to bude na opakování celého studia…


 

 

Žádné komentáře

Napište nám komentář