Každé léto řeší všichni zahrádkáři (a spolu s nimi příbuzní, sousedi, kolegové,…) co se záplavou cuket. Kdo je nepěstuje, tak ji určitě od někoho dostane 🙂 Stejně jako my. Přestože je receptů je mnoho a využití je široké, u nás ji nikdo z chlapů nejí, takže je potřeba ji někam nenápadně šoupnout. Inu, volba je jasná: bramboráky nebo buchta. A dnes Vám přinášíme recept na buchtu. Snažila jsem se vymyslet trochu zdravější variantu, takže místo cukru obsahuje med a část mouky je nahrazena mletými vločkami. A díky koření náramně voní.
Cuketová buchta s medem a ovesnými vločkami
Co budeme potřebovat
- 3 vejce
- 1 hrnek medu
- 1 hrnek mletých vloček
- 2 hrnky špaldové mouky
- 1 hrnek mléka
- 1 prášek do pečiva
- 1 hrnek oleje
- 2 lžičky skořice
- ½ lžičky kardamomu ( s kardamomem opravdu opatrně, je hodně aromatický)
- 1 lžička mletého badyánu
- 1 lžička mleté pomerančové kůry
- 2 hrnky cukety
Poznámka: 1 hrnek = 250 ml
Postup
Začneme šlehat celá vejce, když zpění, tak pomalu přiléváme tekutý med. Pak střídavě přidáváme sypké a tekuté suroviny. Nakonec přidáme koření. Pečeme podle zkušenosti s troubou. Já pekla na 190 asi půl hodiny.
To vypada dobre 🙂 nekdy zkusim, akorat mozna misto toho koreni dam kyprici prasek do perniku 🙂