Bábovka patří mezi sladké stálice českých hospodyněk. Málokterý moučník dokáže vykouzlit tak útulnou atmosféru domova jako voňavá bábovka na stole. Každá rodina má svůj oblíbený a vychytaný recept. Já ten svůj hodně dlouho hledala, zkoušela jsem pudinkovou, olejovou, tvarohovou a pořád to nebylo ono. Toužila jsem po nedusivé vláčné bábovce. Až se jednou můj manžel zamiloval do třené bábovky naší rodinné kamarádky. A bylo vyřešeno, je opravdu výborná. Byly časy, kdy nám vydržela i dva až tři dny stále krásně vláčná. Ale s rostoucím počtem dětí, se zvyšuje i rychlost jejího mizení. Už nevydrží ani do odpoledne 🙂
Pro kverulanty, kteří na 2. st. ZŠ vysvětlovali matikářce, že trojčlenka je v praktickém životě k ničemu (jako celá matika) – zde je patrno, že na něco se hodí:)
Ingredience.
kostka másla (ne, Hera není máslo…:)
hrnek mléka
300g cukru
400g polohrubé mouky
4 vajíčka
1 prášek do pečiva
Rum
kakao
Postup:
Nejprve si utřeme změklé máslo se žloutky a cukrem do pěny. Tuto fázi nepodceňovat a utřít opravdu nadýchanou pěnu. Doporučuji použít robot nebo šlehač. Pak postupně přidáme mouku s práškem do pečiva a mléko. Teď přidáme lžíci rumu. Nakonec přidáme sníh ze 4 bílků. Pokud chceme mramorovou, přidáme do části kakao. Část mléka lze nahradit vaječným likérem a budete mít skvělou vaječňákovou bábovku.
Pečeme na 150 stupňů asi 1 hodinu. Samozřejmě kontrolujte špejlí.
Dobrou chuť 🙂
Nehodí se třená bábovka? Zkuste další recepty.
Nejlepší bábovka!
Děkujeme. Také nám chutná:)